Iedere 4,2 seconde wordt een nieuwe soort malware ontdekt

Iedere 4,2 seconde wordt een nieuwe malwaresoort ontdekt. Naar verwachting zullen er in heel 2017 zo’n 7,4 miljoen nieuwe soorten malware bijkomen.

Dit blijkt uit cijfers van beveiligingsbedrijf G DATA. Beveiligingsexperts van het bedrijf hebben in 2016 in totaal 6.834.443 nieuwe soorten malware ontdekt. Dit is een stijging van 32,9% ten opzichte van 2015. Deze trend zette in het eerste kwartaal van dit jaar door, met 1.852.945 nieuwe soorten malware. Omgerekend is dat elke 4,2 seconden een nieuwe soort. Dat is 72,6% meer dan dezelfde periode vorig jaar.

De hoeveelheid nieuwe malware die per jaar wordt ontdekt (bron: G DATA)

Trojaanse paarden komen het meest voor

“Van alle categorieën malware komen Trojaanse paarden het meest voor. Deze kunnen verschillende functies hebben, zoals het downloaden en installeren van bestanden, het bespioneren van het slachtoffer (spyware), het opnemen van toetsaanslagen (keyloggers), het onttrekken van wachtwoorden uit bijvoorbeeld de browsergeschiedenis (password stealers), het opnemen van de geïnfecteerde pc in een botnet en het laten uitvoeren van distributed denial of service aanvallen (DDoS-aanvallen) om websites plat te leggen,” vertelt Ralf Benzmüller, hoofd van het G DATA SecurityLab.

“Op nummer twee staat adware, waar heel weinig over wordt bericht. Adware is erg vervelend, omdat het zijn slachtoffers te pas en te onpas advertenties voorschotelt. Deze categorie groeit gestaag en vormt dan ook een steeds groter probleem,” aldus Benzmüller.

Fors meer ransomware

Ransomware, malware die bestanden op de pc van het slachtoffer gijzelt voor losgeld, maakte een behoorlijke groei door: in de tweede helft van 2016 werden negen maal zoveel nieuwe soorten ransomware ontdekt als in de eerste helft van het jaar. Desondanks is het aandeel van ransomware in de totale hoeveelheid malware beperkt. In heel 2016 behoorde 4,9% van de nieuwe malware toe aan deze categorie gijzelsoftware. In het eerste kwartaal van 2017 is het aandeel gestegen tot 13,9%.

Meer statistieken en informatie zijn beschikbaar op het G DATA SecurityBlog.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames