‘Massale dataverzameling door Britse inlichtingendiensten is in strijd met de wet’

spionage

Britse geheime diensten blijkt 17 jaar lang onrechtmatig en in het geheim grote hoeveelheden persoonlijke informatie te hebben verzameld over burgers. Het gaat hierbij onder andere om financiële informatie.

Dit blijkt uit onderzoek van het Britse Investigatory Powers Tribunal, meldt The Guardian. Het Investigatory Powers Tribunal is de enige rechtbank die klachten over de Britse geheime diensten MI5, MI6 en GCHQ behandeld. Het tribunaal oordeelt dat de diensten jaren lange enorme hoeveelheid communicatiegegevens hebben verzameld, gebruik van zowel mobiele telefoons als internet in kaart te hebben gebracht en andere gevoelige persoonlijke informatie te hebben opgeslagen. Dit zonder dat hiervoor adequaat toezicht of adequate veiligheidsmaatregelen voor waren genomen.

Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

Met deze massasurveillance hebben de Britse inlichtingendiensten artikel 8 van de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden. Deze schending zou hebben plaatsgevonden van 1998 tot en met 4 november 2015, toen de massale dataverzameling openbaar werd.

De Britse onderzoekstribunaal is een onderzoek gestart naar dataverzameling door inlichtingendiensten nadat de privacyorganisatie Privacy International een klacht had ingediend. Privacy International is blij met de conclusie van het onderzoek, en noemt de uitspraak tegenover de BBC ‘zeer significant’. Op dit moment wordt in het Verenigd Koninkrijk gewerkt aan de investigatory powers bill, een wet die digitale massasurveillance door inlichtingendiensten een juridische basis moet geven. Het is onduidelijk of het onderzoek gevolgen heeft voor deze wetgeving.

Dossiers