‘Aanvallen op Centrale Bank van Bangladesh en Sony Pictures zijn het werk van Noord-Koreaanse cybercriminelen’

hacker4-gabor-kalman

Een Noord-Koreaanse cybercrimegroepering genaamd ‘Lazarus’ zit achter een recente reeks cyberaanvallen op organisaties in 31 landen. De groep heeft verschillende geruchtmakende cyberaanvallen op zijn naam geschreven, waaronder aanvallen op de Centrale Bank van Bangladesh, Sony en Zuid-Korea.

Dit melden onderzoekers van beveiligingsbedrijf Symantec aan persbureau Reuters. De Noord-Koreaanse autoriteiten willen niet reageren op de aantijgingen. Wel zouden zowel Amerikaanse als Zuid-Koreaanse autoriteiten de bevindingen onderschrijven. Lazarus zou sinds 2009 actief zijn. Onder andere de hack van de Centrale Bank van Bangladesh, waarbij 81 miljoen dollar werd buitgemaakt, wordt door Symantec toegeschreven aan de cybercrimegroepering. Daarnaast zou de groep achter een langdurige cybercampagne zitten gericht op Zuid-Korea.

Sony Pictures

De groep wordt door Symantec ook verantwoordelijk gehouden voor de grootschalige cyberaanval op Sony Pictures, waarbij de aanvallers eisten day Sony Pictures de film The Interview zou terugtrekken. The Interview gaat over een samenzwering om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te liquideren. De aanvallers dreigden hierbij ook met terroristische aanslagen op bioscopen die de films toch zouden vertonen. Verschillende bioscopen gaven hierop aan The Interview uit angst voor deze aangeslagen niet te willen vertonen. Sony Pictures besloot hierop de film niet grootschalige te lanceren. Wel is de film online verschenen.

Lazarus zet naar verluid steeds geavanceerdere cyberaanvallen in om doelwitten aan te vallen. Zo zou de meest recente aanval zijn uitgevoerd met behulp van een watering hole-aanval. Hierbij worden websites die populair zijn onder bepaalde doelwitten voorzien van malware, met als doel deze doelwitten te infecteren. De malware die hierbij werd gebruikt is geconfigureerd om uitsluitend gebruikers met IP-adressen die gekoppeld zijn aan 104 specifieke organisaties in 31 landen aan te vallen. Onder andere Poolse, Amerikaanse, Mexicaanse, Braziliaanse en Chileense bedrijven waren doelwit. Daarnaast meldt Symantec dat de aanvallers in veel gevallen gebruik maken van een ‘loader’, waarmee andere malware op geïnfecteerde systemen kan worden geladen.

Lees ook
Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto: Afsluiten van cyberverzekeringen lastiger vanwege toenemende complexiteit en regelmaat van aanvallen

Zerto, een dochteronderneming van Hewlett Packard Enterprise, ziet voor 2024 drie belangrijke trends rond cybersecurity en het dreigingslandschap. De eerste is dat de toenemende complexiteit en regelmaat van cyberaanvallen het steeds moeilijker zullen maken voor bedrijven om een goede cyberverzekering af te sluiten. De tweede trend die Zerto opmer1