Cybercrime levert jaarlijkse schadepost van 450 miljard euro op

Cybercrime kost de wereldwijde economie op jaarbasis tenminste 405 miljard euro (450 miljard dollar). De indirecte schade die door cybercrime ontstaat is echter lastig te meten. De totale schade ligt vermoedelijk in de praktijk dan ook hoger.

hacker Dit meldt het consultancybedrijf Hamilton Place Strategies. De totale schade wereldwijd door cybercrime is de afgelopen jaren flink gestegen. Hamilton Place Strategies meldt dat de gemiddelde kosten van cybercrime in de afgelopen vijf jaar met 200% zijn toegenomen.

Reputatieschade

Naast directe financiële schade kan cybercriminaliteit ook schade opleveren aan de reputatie van een bedrijf, wat de omzet van het bedrijf negatief kan beïnvloeden. Deze indirecte schade is in veel gevallen groter dan de directe financiële schade die een cyberincident oplevert.

Hamilton Place Strategies adviseert bedrijven dan ook actief reputatieschade tegen te gaan. Dit kan door de belangrijkste maatregelen die een bedrijf neemt om cybercrime te voorkomen op een rijtje te zetten en hierover te communiceren naar klanten. Ook stelt het consultancybureau dat bedrijven interne professionals zouden moeten trainen in de omgang met de pers.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.