Cybercriminelen stelen 23.400 creditcards van kassasystemen met nieuwe malware

Kassasystemen van Amerikaanse en Canadese bedrijven worden aangevallen met nieuwe malware, die MajikPOS wordt genoemd. De malware is voor het eerst gesignaleerd in januari en is sindsdien gebruikt om gegevens van tenminste 23.400 creditcards te stelen.

De malware is ontdekt door onderzoekers van beveiligingsbedrijf Trend Micro. De onderzoekers melden dat de aanvallers een aanval met MajikPOS opzetten door allereerst kwetsbare doelwitten in kaart te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Remote Access Tool (RAT), die in veel gevallen tussen augustus en november 2016 op de kassasystemen is geïnstalleerd. Met behulp van deze RAT wordt in kaart gebracht of kassasystemen de moeite waard zijn om aan te vallen met MajikPOS. Hoe deze RAT op de systemen terecht is gekomen is onduidelijk.

VNC, Remote Desktop Connection en command-line FTP

Indien dit het geval is maken de cybercriminelen gebruik van een combinatie van verschillende methoden waaronder VNC, Remote Desktop Connection en command-line FTP om de MajikPOS malware te installeren op kassasystemen. Hierbij proberen de aanvallers in te loggen met behulp van standaard inloggegevens, proberen zij de inloggegevens te raden of zetten zij een brute force-aanval in.

Eenmaal op de kassasystemen gaat de malware op zoek naar creditcardgegevens. De malware analyseert hiervoor onder andere het werkgeheugen van getroffen systemen. Indien creditcardgegevens worden aangetroffen, wordt deze data doorgestuurd naar de Command & Control server. Naar schatting hebben de aanvallers zo’n 23.400 creditcards weten buit te maken. Creditcardgegevens worden voor Trend Micro gemiddeld verkocht voor 9 tot 39 dollar.

Geschreven in .NET

Trend Micro merkt op dat de malware is geschreven in .NET. Dit is ongebruikelijk voor malware, maar de programmeertaal werd eerder ook gebruikt om de in 2015 ontdekte GamaPOS malware te schrijven. Dit was de eerste malware voor kassasystemen geschreven in .NET. Ook merken de onderzoekers op dat MajikPOS net als veel andere malware alle data versleuteld verstuurd, wat het detecteren van deze communicatie bemoeilijkt.

Meer over
Lees ook

Nieuwe Windows-malware kan machine onbruikbaar maken

Nieuwe Windows malware is opgedoken die zeer agressief te werk gaat. Indien anti-virussoftware op een besmette machine wordt aangetroffen wordt de machine onbruikbaar gemaakt. Hiervoor waarschuwt de Cisco Talos Security Intelligence and Research Group, de onderzoeksafdeling van Cisco. De Romertik-malware wordt verspreid via spam of phishingmailtjes. In de berichten wordt een ZIP-bestand meegestuurd met daarin een virus. Zodra deze malware is geïnstalleerd gaat de malware op zoek naar anti-virussoftware en bepaalt aan de hand van deze analyse zijn volgende stappen. Inloggegevens onderscheppen1

Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

Zombie apps zijn beveiligingsrisico voor bedrijven

Zombie apps vormen een flink beveiligingsrisico’s voor bedrijven. Zombie apps zijn apps die nog wel op een smartphone of tablet van een werknemer staan, maar niet meer worden ondersteund door de ontwikkelaar. De apps krijgen geen updates meer en kunnen dan ook beveiligingsgaten bevatten. Hiervoor waarschuwt Domingo Guerra, directeur van Appthority1

Check Point neemt Advanced Threat Protection-specialist Lacoon Mobile Security over

Check Point neemt Advanced Threat Protection-specialist Lacoon Mobile Security over

Check Point maakt bekend het beveiligingsbedrijf Lacoon Mobile Security over te nemen. Lacoon richt zich op Advanced Threat Protection. Een officieel overnamebedrag is door de partijen niet bekend gemaakt. Eerder gingen echter geruchten dat Check Point 80 miljoen dollar zou over hebben voor Lacoon. Door de overname krijgt Check Point een oplossing1