Duitse overheidsdienst vraagt Yahoo tevergeefs om informatie over datalekken

De Bundesamtes für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken, uit felle kritiek op Yahoo. Dit aangezien Yahoo niet wil meewerken aan een onderzoek naar datalekken waarbij gegevens van 1,5 miljard gebruikers zijn gestolen.

Yahoo is de afgelopen jaren getroffen door meerdere omvangrijke datalekken. Zo werden in 2013 de gegevens van ruim een miljard Yahoo-accounts gestolen. Daarnaast werden in 2014 de gegevens van ruim 500 miljoen accounts gestolen, iets wat door Yahoo pas in 2016 openbaar is gemaakt. Ook in de periode 2015-2016 was het raak; in maart werd bekend dat kwaadwillenden via vervalste cookies in deze periode toegang hadden tot 32 miljoen Yahoo-accounts.

‘Yahoo wil nauwelijks meewerken’

De BSI stelt in het belang van Duitse gebruikers bij Yahoo aanvullende informatie over de datalekken te hebben opgevraagd. Deze extra informatie zou nodig zijn om de omvang van de schade in kaart te brengen en Duitse gebruikers te kunnen adviseren over maatregelen waarmee zij zichzelf kunnen beschermen tegen kwaadwillenden. De BSI stelt echter dat Yahoo hier nauwelijks aan heeft willen meewerken en de BSI niet heeft ondersteund bij het analyseren van de security incidenten.

Ook wijst de BSI erop dat Yahoo verzoeken van de BSI heeft doorgeschoven naar de Ierse Data Protection Commissioner, zonder deze partij toestemming te geven informatie te delen met de BSI. Door het gebrek aan medewerking vanuit Yahoo zegt de BSI geen concrete informatie in handen te hebben om Duitse gebruikers te kunnen adviseren.

Nauwer samenwerken

De BSI roept internet service providers wereldwijd op nauwer samen te werken met de BSI rond IT-security incidenten die betrekking hebben op Duitse burgers. Zo zouden relevante kwetsbaarheden in systemen gecommuniceerd moeten worden, zodat de BSI Duitse gebruikers kan adviseren en waarschuwen over beveiligingsproblemen.

Meer over
Lees ook
Lijsten met ruim een miljard inloggegevens online verschenen

Lijsten met ruim een miljard inloggegevens online verschenen

Twee lijsten met de inloggegevens voor in totaal ruim een miljard gebruikersaccounts zijn online verschenen. De gegevens zijn toegevoegd aan HaveIBeenPwned.com, de website van beveiligingsonderzoekers Troy Hunt waar gebruiker sdoor hun e-mailadres op te geven kunnen controleren of hun inloggegevens zijn uitgelekt. Dit meldt Hunt op zijn blog. Hun1

Yahoo opnieuw getroffen door datalek

Yahoo opnieuw getroffen door datalek

Opnieuw is een datalek bij Yahoo aan het licht gekomen. Het Amerikaanse bedrijf meldt dat aanvallers in 2015 en 2016 met behulp van vervalste cookies toegang hebben weten te krijgen tot 32 miljoen Yahoo-accounts. Dit blijkt uit een document dat Yahoo heeft ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Het bedrijf maakte i1

Overnameprijs Yahoo fors verlaagd door datalekken

Overnameprijs Yahoo fors verlaagd door datalekken

Yahoo en Verizon maken bekend een akkoord te hebben bereikt over een lagere overnameprijs voor de internetactiviteiten van Yahoo. Verizon betaalt 350 miljoen dollar, omgerekend zo’n 332 miljoen euro, minder voor het bedrijfsonderdeel van Yahoo dan eerder was overeengekomen. De lagere overnameprijs heeft te maken met een aantal grote cyberinbraken1