Duitse rechter noemt bewaarplicht in strijd met Europese wet

pixabay-succo-hammer-719068_960_720

Een bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens is in strijd met de Europese wet. Dit oordeelt een Duitse rechter in een rechtszaak aangespannen door de Duitse ISP SpaceNet.

De nieuwe bewaarplicht had op 1 juli in Duitsland van kracht moeten worden. De wet verplicht ISP’s verkeersgegevens zoals metadata van gevoerde gesprekken op te slaan voor een periode van tien weken. Locatiedata moet voor een periode van vier weken worden opgeslagen. Het Oberverwaltungsgericht in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stelt echter dat een bewaarplicht ervoor zorgt dat verkeers- en locatiegegevens van nagenoeg alle gebruikers van telefoon- en internetdiensten worden opgeslagen. Dit is volgens de rechtbank in strijd met de Europese wet.

De rechtbank wijst op een uitspraak van het Europees Hof van Justitie van eind december, die oordeelt dat dergelijke gegevens alleen mogelijk worden verzameld voor om verdachten van ernstige misdrijven die de openbare veiligheid in gevaar brengen op te sporen. De Duitse rechter oordeelt op basis hiervan dat een bewaarplicht in de huidige vorm niet is toegestaan, en in de wet moet worden gespecificeerd van welke personen en in welke gevallen data moet worden bewaard.

Lees ook
‘Duitse geheime dienst stopt delen van data over internetverkeer met NSA’

‘Duitse geheime dienst stopt delen van data over internetverkeer met NSA’

De Duitse geheime dienst BND geeft in zijn geheel geen data over internetverkeer meer aan de NSA. Dit besluit is genomen nadat bekend werd dat de BND jarenlang de Amerikaanse geheime dienst NSA heeft geholpen met cyberspionage. De Süddeutsche Zeiting meldt dat informatie over internetverkeer niet meer met de Amerikanen wordt gedeeld. Informatie ov1

Mozilla stelt nieuwe features alleen nog beschikbaar op HTTPS-verbindingen

Mozilla stelt nieuwe features alleen nog beschikbaar op HTTPS-verbindingen

Mozilla wil het gebruik van HTTPS-verbindingen gaan stimuleren. Het bedrijf maakt nieuwe functies van Firefox voortaan dan ook alleen nog beschikbaar op HTTPS-verbindingen. Dit maakt Mozilla bekend in een blogpost. Het bedrijf wil nieuwe features uitsluitend nog beschikbaar maken op HTTPS-verbindingen, waardoor het aantal functies dat beschikbaar1