EU wil toegang tot data van techbedrijven voor politiediensten vereenvoudigen

europese-unie

De Europese Unie wil de toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders voor politiediensten vereenvoudigen. De Europese Commissie komt met een voorstel waarin EU-ministers drie opties voorgelegd krijgen die de toegang tot deze data moeten vereenvoudigen.

Dit meldt Eurocommissaris Věra Jourová van Justitie aan persbureau Reuters. De verbeterde toegang tot data van techbedrijven en cloudproviders is volgens Jourová nodig met het oog op de recente terreuraanslagen en de toenemende dreiging in Europa. De Eurocommissaris verwacht dat EU-ministers hierdoor meer begrip zullen hebben voor deze maatregelen, ook onder EU-ministers uit landen waar nog geen aanslag heeft plaatsgevonden. Het uiteindelijke Europese wetsvoorstel moet eind 2017 of begin 2018 worden ingediend.

Drie voorstellen

Jourová wil drie voorstellen doen. In het eerste voorstel kunnen de autoriteiten uit een EU-lidstaat data opvragen bij een IT-provider in een ander EU-land, zonder tussenkomsten van de autoriteiten in dit EU-land.

Het tweede voorstel stelt bedrijven verplicht gehoor te geven aan dataverzoeken van politiediensten uit andere EU-lidstaten. Techbedrijven hebben echter al aangegeven bezorgd te zijn dat dit de privacy van klanten aantast en een barrière zal vormen voor het gebruik van cloud diensten.

In het derde en meest vergaande voorstel krijgen politiediensten toestemming data rechtstreeks uit de cloud te kopiëren. Jourová geeft aan dat dit een maatregel is die specifiek bedoeld is voor noodgevallen, waarbij bijvoorbeeld niet duidelijk is in welk land een fysieke server staat. Jourová geeft aan dat extra maatregelen nodig zullen zijn om de privacy van gebruikers te beschermen. “Je kunt niet simpelweg digitale data verzamelen voor gebruik in de toekomst”, aldus Jourová. Ook wil Eurocommissaris zeker stellen dat verzoeken van opsporingsinstanties ‘noodzakelijk en proportioneel’ zijn.

Meer over
Lees ook
EU kan nieuw Safe Harbour verdrag opschorten bij zorgen over databescherming

EU kan nieuw Safe Harbour verdrag opschorten bij zorgen over databescherming

In het nieuwe Safe Harbour verdrag wordt een clausule opgenomen die de Europese Commissie de mogelijkheid geeft het verdrag op te zeggen indien er zorgen zijn over de wijze waarop de Verenigde Staten met data van Europeanen omgaat. Eurocommissaris Vera Jourova hoopt dat het nieuwe verdrag al vanaf januari 2016 in werking treedt. Dit heeft Jourova1

Vijf tips voor organisaties die het Safe Harbour verdrag gebruikten

Vijf tips voor organisaties die het Safe Harbour verdrag gebruikten

Het ongeldig verklaren van het Safe Harbour verdrag door het Europese Hof van Justitie op 6 oktober betekent voor veel bedrijven onzekerheid, zeker voor bedrijven die gebruik maken van clouddiensten. ECO adviseert bedrijven die data opslaan op Amerikaanse servers of data uitwisselen met de VS hun bedrijfsprocessen kritisch te bekijken en waar nodi1

Ransomware is het meest voorkomende type mobiele malware

Ransomware is het meest voorkomende type mobiele malware

Nu mobiele apparaten volledig verweven raken met het persoonlijke en bedrijfsleven nemen cybercriminelen ons met steeds vaker op de korrel met verraderlijke en verontrustende cyberaanvallen. Cyberchantage waarbij gebruik wordt gemaakt van mobiele ransomware staat dit jaar bovenaan de lijst met veelvoorkomende malwaretypes, samen met spyware waarme1