Facebook lanceert platform om informatie over cybercrime uit te wisselen

Facebook wil bedrijven helpen cyberaanvallen effectiever en efficiënter aan te pakken door een platform op te zetten voor het delen van informatie over cybermisdaad. Bedrijven kunnen allerlei data over cyberaanvallen waarmee zij zijn geconfronteerd delen met andere bedrijven, die deze data kunnen inzetten om cyberaanvallen eerder op te sporen en beter aan te kunnen pakken.

Het nieuwe platform heet ThreatExchange. Bedrijven die doelwit worden van cybercriminelen, kunnen data die zij over de aanval verzamelen op het platform delen met andere bedrijven. Denk hierbij aan malafide URL’s die worden gebruikt, malware die is aangetroffen of analytische data over de cybercriminelen of -aanval.

Gecoördineerde cyberaanvallen tegen bedrijven

Facebook richt met dit platform zijn pijlen voornamelijk op gecoördineerde cyberaanvallen waarbij cybercriminelen in één aanval meerdere bedrijven aanvallen. Door data te delen kunnen bedrijven gezamenlijk een front vormen tegen dit soort aanvallen, wordt voorkomen dat bedrijven tijd investeren in het analyseren van bijvoorbeeld hetzelfde stukje malware en kunnen de cyberaanvallen hopelijk sneller worden afgeslagen.

Mark Hammel, manager van de threat infrastructuur van Facebook, legt in een blogpost uit dat de aangeleverde data door technologie van Facebook worden geanalyseerd. Deze technologie gaat op zoek naar verbanden in de verzamelde data, wat moet helpen toekomstige cyberaanvallen te voorkomen.

 
Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1