Gestolen data binnen enkele minuten misbruikt tijdens test van FTC

hacker4-gabor-kalman

Cybercriminelen hebben slechts enkele minuten nodig om met gestolen identiteitsgegevens en persoonlijke informatie fraude te plegen. Tijdens een proef werden de eerste gegevens al na 9 minuten misbruikt.

Dit blijkt uit een test van de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) die is uitgevoerd tijdens een workshop over identiteitsfraude. Een team van de FTC creëerde een database met de persoonsgegevens van 100 niet bestaande personen. De database bevatte onder andere adresgegevens, telefoonnummers, inloggegevens voor e-mailaccounts en online betaalinformatie, zoals een bitcoin wallet of een creditcard.

Na negen minuten misbruikt

Deze database is door de FTC op twee verschillende websites gepubliceerd waar cybercriminelen gestolen gegevens met elkaar delen. Nadat de content op beide sites was gepubliceerd, duurde het slechts negen minuten voordat de eerste cybercrimineel misbruik had gemaakt van de gegevens.

In totaal werd ruim 1.200 keer geprobeerd in te loggen op de gepubliceerde e-mail- en betaalaccounts. Ook werd op grote schaal geprobeerd misbruik te maken van gepubliceerde creditcardgegevens. Hiermee werd onder andere kleding, games, abonnees op online datingwebsites en pizza besteld.

Twee-factor authentificatie

De FTC waarschuwt dat de proef uitwijst dat indien persoonsgegevens of inloggegevens uitlekken, deze ook daadwerkelijk misbruikt zullen worden. De organisatie wijst erop dat twee-factor authentificatie tijdens deze proef heeft voorkomen dat de cybercriminelen daadwerkelijk toegang kregen tot accounts. De FTC adviseert gebruikers daarom deze beveiligingsmaatregel te activeren.

Lees ook
Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys voorspelt meer werkdruk en minder budget voor CISO’s in 2024

Qualys publiceert de voorspellingen voor 2024. Volgens Paul Baird, Field Chief Technical Security Officer van Qualys, moeten CISO’s volgend jaar meer doen met minder. “Zij willen dit mogelijk maken door IT-beveiligingsoplossingen te consolideren en door automatisering te introduceren in hun teams, maar ze willen daarbij wel de verwachtingen van AI1

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

WatchGuard Threat Lab publiceert Cybersecurity Predictions

Van de manipulatie van grote taalmodellen tot vishing met AI-gebaseerde chatbots, kunstmatige intelligentie drukt in 2024 een grote stempel op het cybersecuritylandschap. Dit voorspelt het WatchGuard Threat Lab van WatchGuard Technologies in zijn Cybersecurity Predictions voor 2024.

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Cyberonzekerheid baart CEO's zorgen

Het recente 'Cyber-Resilient CEO' rapport van Accenture legt een verrassende realiteit bloot: ondanks dat bijna alle CEO's van grote, internationale bedrijven (96%) het belang van cybersecurity erkennen, maakt 74% zich zorgen over hun vermogen om cyberdreigingen succesvol het hoofd te bieden.