Nieuwe Ransomware as a Service beschikbaar op ondergrondse marktplaatsen

Een nieuwe Ransomware as a Service is opgedoken op ondergrondse marktplaatsen. Het gaat om ‘Satan’, een dienst waarmee cybercriminelen relatief eenvoudig ransomware aanvallen kunnen opzetten. De dienst is gratis beschikbaar, maar 30% van de opbrengst die cybercriminelen met de tool genereren gaat naar de makers van Satan.

Satan is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Xylit0l. Bleeping Computer meldt dat de dienst actief wordt aangeboden op ondergrondse marktplaatsen. Via een website die uitsluitend via het Tor-netwerk beschikbaar is kunnen cybercriminelen een eigen variant van de Satan ransomware bouwen, zonder deze zelf te hoeven ontwikkelen.

Ransomware naar wens configureren

Via deze website krijgen gebruikers de mogelijkheid de ransomware naar eigen wens te configureren en een obfuscatie-technologie kiezen. Daarnaast kunnen zij de melding waarmee losgeld wordt geëist van slachtoffers laten vertalen in een gewenste taal en aangeven hoe de communicatie met slachtoffers moet verlopen. De website doet daarnaast dienst als een beheerpaneel voor Satan. Zo kunnen gebruikers via de website nagaan hoeveel machines met hun variant van Satan zijn besmet en welk bedrag zij inmiddels met hun ransomwarecampagne hebben verdiend.

Bleeping Computer merkt op dat met Satan iedere ‘wannabe crimineel’ in staat is een ransomwarecampagne op te zetten. Daarnaast wijst Bleeping Computer erop dat er vooralsnog geen manier bekend is om data die met Satan is versleuteld gratis te ontsleutelen. Meer informatie over Satan is te vinden in de analyse van Bleeping Computer.

Met de Ransomware as a Service ‘Satan’ kunnen cybercriminelen eenvoudig ransomwarecampagnes opzetten (bron foto: Bleeping Computer)

Meer over
Lees ook
Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint's 2024 State of the Phish rapport: 69% van Nederlandse werknemers gokt met security van organisaties

Proofpoint, publiceert vandaag de tiende editie van het jaarlijkse State of the Phish-rapport. Hieruit blijkt dat meer dan twee derde (69%) van Nederlandse werknemers hun organisaties bewust in gevaar brengt. Dit leidt tot ransomware- of malware-infecties, datalekken of financieel verlies. Ondanks een lichte daling van succesvolle phishing-aanvall1

Politiediensten halen LockBit infra offline

Politiediensten halen LockBit infra offline

Op 20 februari 2024 hebben Europol, de Nederlandse Politie en politiediensten uit tien landen met een grote verstoringsactie 34 servers uit de lucht gehaald van de ransomware groepering LockBit.

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.