Nieuwe Ransomware as a Service beschikbaar op ondergrondse marktplaatsen

Een nieuwe Ransomware as a Service is opgedoken op ondergrondse marktplaatsen. Het gaat om ‘Satan’, een dienst waarmee cybercriminelen relatief eenvoudig ransomware aanvallen kunnen opzetten. De dienst is gratis beschikbaar, maar 30% van de opbrengst die cybercriminelen met de tool genereren gaat naar de makers van Satan.

Satan is ontdekt door beveiligingsonderzoeker Xylit0l. Bleeping Computer meldt dat de dienst actief wordt aangeboden op ondergrondse marktplaatsen. Via een website die uitsluitend via het Tor-netwerk beschikbaar is kunnen cybercriminelen een eigen variant van de Satan ransomware bouwen, zonder deze zelf te hoeven ontwikkelen.

Ransomware naar wens configureren

Via deze website krijgen gebruikers de mogelijkheid de ransomware naar eigen wens te configureren en een obfuscatie-technologie kiezen. Daarnaast kunnen zij de melding waarmee losgeld wordt geëist van slachtoffers laten vertalen in een gewenste taal en aangeven hoe de communicatie met slachtoffers moet verlopen. De website doet daarnaast dienst als een beheerpaneel voor Satan. Zo kunnen gebruikers via de website nagaan hoeveel machines met hun variant van Satan zijn besmet en welk bedrag zij inmiddels met hun ransomwarecampagne hebben verdiend.

Bleeping Computer merkt op dat met Satan iedere ‘wannabe crimineel’ in staat is een ransomwarecampagne op te zetten. Daarnaast wijst Bleeping Computer erop dat er vooralsnog geen manier bekend is om data die met Satan is versleuteld gratis te ontsleutelen. Meer informatie over Satan is te vinden in de analyse van Bleeping Computer.

Met de Ransomware as a Service ‘Satan’ kunnen cybercriminelen eenvoudig ransomwarecampagnes opzetten (bron foto: Bleeping Computer)

Meer over
Lees ook
Moderne security-incidenten vragen om gedegen planning en steun van het management

Moderne security-incidenten vragen om gedegen planning en steun van het management

De afgelopen maanden stond de schimmige wereld van cybercriminaliteit weer volop in de schijnwerpers. Allerlei incidenten, van de cyberaanval op Colonial Pipeline tot het datalek bij vleesverwerker JBS, lijken erop te wijzen dat 2021 het jaar wordt waarin cybercriminelen definitief de mainstream bereiken. En ze weten van geen ophouden. Ik spreek d1

Qualys biedt gratis Ransomware Risk Assessment plus herstelservice

Qualys biedt gratis Ransomware Risk Assessment plus herstelservice

Qualys maakt de beschikbaarheid bekend van de Ransomware Risk Assessment Service. Deze nieuwe dienst maakt het voor bedrijven inzichtelijk in hoeverre zij blootstaan aan ransomware en automatiseert de patching- en configuratiewijzigingen die nodig zijn om het risico direct te verminderen. Qualys biedt de oplossing 60 dagen lang gratis aan in het k1

Fortinet: ruim twee derde van alle organisaties was doelwit van minstens één ransomware-aanval

Fortinet: ruim twee derde van alle organisaties was doelwit van minstens één ransomware-aanval

Fortinet publiceert het 2021 Global State of Ransomware Report. Uit dit enquêterapport komt naar voren dat de meeste organisaties zich meer zorgen maken om ransomware dan om elke andere cyberbedreiging. De meerderheid zei zich te hebben voorbereid op ransomware-aanvallen.