Nieuwe ransomware XData verspreidt zich sneller dan WannaCry

malware-300x225

Opnieuw is ransomware opgedoken die zich in een hoog tempo naar systemen verspreidt. De ransomware XData is momenteel voornamelijk actief in Oekraïne en heeft zich hier nog sneller weten te verspreiden dan de WannaCry ransomware, die onlangs veel slachtoffers wist te maken.

XData is ontdekt voor MalwareHunter. Deze beveiligingsonderzoeker heeft de dienst ID-Ransomware (IDR) ontwikkeld, waar gebruikers ransomware-examplaren kunnen uploaden voor analyse. Via deze dienst werd ook XData geüpload. MalwareHunter meldt dat uit cijfers van IDR blijkt dat XData de op één na snelste verspreidende ransomware is, waarbij de ransomware alleen Cerber voorlaat.

Gerichte aanval

Uit de cijfers blijkt dat XData in uitsluitend Oekraïne in 24 uur tijd 135 systemen heeft eten te besmetten. In dezelfde periode wist WannaCry zich op ‘slechts’ zo’n 30 systemen te nestelen. Overigens besmet XData ook mondjesmaat systemen buiten Oekraïne; ook in Duitsland, Estland en Rusland zijn enkele besmettingen gemeld. Aangezien besmettingen met XData voornamelijk in Oekraïne plaatsvinden is er vermoedelijk spraken van een gerichte aanval. “We kunnen stellen dat Oekraïne ‘onder vuur’ ligt”, aldus Malware Hunter in een tweet.

Beveiligingsbedrijf Emsoft heeft een analyse gepubliceerd van de ransomware. Het bedrijf meldt dat bij XData in tegenstelling tot WannaCry staat de hoogte van het losgeld niet vast staat en afhankelijk lijkt te zijn van het soort slachtoffer. Zo moeten besmette bedrijven vermoedelijk meer losgeld betalen dan individuen.

Geen encryptietool beschikbaar

Het is niet duidelijk hoe de ransomware zich verspreid. Op het moment van schrijven is er geen methode beschikbaar om gegijzelde data weer toegankelijk te maken.

Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1