Noodpatch dicht zeer ernstig beveiligingslek in Windows

hacker4-gabor-kalman

Een zeer ernstig beveiligingslek in Windows is door Microsoft gedicht met een noodpatch. Het lek zit in de Microsoft Malware Protection Engine, die door verschillende beveiligingsoplossingen van Microsoft wordt gebruikt.

Het gaat om een beveiligingsprobleem dat is ontdekt door beveiligingsonderzoekers Natalie Silvanovich en Tavis Ormandy van Google Project Zero. De onderzoekers meldden maandag 8 mei op Twitter een zeer ernstig beveiligingsprobleem te hebben ontdekt in Windows. Microsoft geeft in een security advisory nu meer duidelijkheid over het probleem.

Systemen op afstand overnemen

De kwetsbaarheid geeft aanvallers de mogelijkheid systemen op afstand over te nemen. Dit is mogelijk door een speciaal geprepareerd bestand door de Microsoft Malware Protection Engine wordt gescand. Microsoft stelt dat dit geprepareerde bestand bijvoorbeeld kan worden verspreid via een website, waardoor het bestand automatisch wordt gedownload zodra een slachtoffer de website bezoekt. Daarnaast kan het bestand via e-mail of Instant Messaging diensten worden verspreid.

De Microsoft Malware Protection Engine wordt onder andere gebruikt door Windows Defender, de ingebouwde virusscanner van Microsoft die aanwezig is in Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10. Daarnaast wordt de engine ook gebruikt door:

  • Microsoft Forefront Endpoint Protection 2010,
  • Microsoft Endpoint Portection,
  • Microsoft Forefront Security for SharePoint Service Pack 3,
  • Microsoft System Center Endpoint Protection,
  • Microsoft Security Essentials,
  • Windows Intune Endpoint Protection.

Noodpatch

Microsoft heeft een noodpatch uitgebracht waarmee het probleem wordt verholpen. Het bedrijf stelt geen aanwijzingen te hebben dat het beveiligingsprobleem ‘in het wild’ is misbruikt. Microsoft adviseert gebruikers de noodpatch zo snel mogelijk te installeren en te controleren of de update goed is geïnstalleerd. Meer informatie is beschikbaar in de security advisory van Microsoft.

Lees ook
'Cybersecurity roer moet om'

'Cybersecurity roer moet om'

De beveiliging van Internet is zo lek als een mandje. Als gevolg daarvan kunnen cybercriminelen banken digitaal beroven, bedrijven en ziekenhuizen gijzelen voor losgeld en webservices platleggen met een DDoS-aanval. Vrijwel dagelijks worden mensen geconfronteerd met securityincidenten. Dat zal met de ontwikkeling van het ‘Internet-of-Things’ en ‘S1

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

'Bestuurders moeten meer aandacht besteden aan beveiliging van IoT'

De beveiliging van slimme apparaten die met het internet zijn verbonden, staat te weinig op het netvlies van bestuurders. Nu investeert een minderheid (46%) in de beveiliging van deze zogenoemde Internet of Things-apparaten. Daarmee valt het buiten de top-5 van investeringsgebieden rondom cybersecurity. Dat zegt Gerwin Naber, verantwoordelijk voor1

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Cybersecurity experts willen oorlog tussen privacy en security beeïndigen

Een groep cybersecurity experts verenigt hun krachten en wil in discussie gaan met overheidsfunctionarissen om de oorlog tussen privacy en security te beëindigen. Via het Digital Equilibrium Project willen de experts een productief dialoog opzetten over de balans tussen beveiliging en privacy in een verbonden wereld. Het Digital Equilibrium Projec1