Piek in aantal Locky-besmettingen

Beveiligingsbedrijf ESET meldt een forse piek aan Locky-besmettingen in Europa. In verschillende Europese landen is op ruim de helft van alle systemen die zijn beveiligd met ESET-software een aanval voorkomen van JS/Danger.ScriptAttachment, die de dropper die Locky downloadt. Waar de agressieve malware-variant zich eerst voornamelijk richtte op consumenten, ziet ESET nu voornamelijk aanvallen op systemen in het bedrijfsleven.

De aanvalsgolf speelt momenteel op Europees niveau. Landen waar veel aanvalspogingen zijn gesignaleerd zijn Luxemburg (67%), Tsjechië (60%), Oostenrijk (57%) en het Verenigd Koninkrijk (51%). Nederland staat met een detectiegraad van 54% op de vierde plek. Het probleem doet zich echter ook in andere landen voor.

Ransomware

De ransomware-aanval begint doorgaans met een authentiek ogende e-mail waarin de gebruiker wordt gevraagd een bijlage te openen. Valt de gebruiker voor deze scam, dan haalt het script de ransomware, vaak de Locky-variant, binnen. Op deze manier omzeilt de aanvaller de firewall.

Locky is één van de gevaarlijkste cyberdreigingen van dit moment. Het maakt het doelsysteem en de data die zich daarop bevindt compleet onbruikbaar door deze te versleutelen. De data is alleen weer beschikbaar na betaling van losgeld, of het terugzetten van een back-up.

Vertrouwen misbruiken

"Aanvallers misbruiken het goede vertrouwen van medewerkers. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat een groter security-bewustzijn het belangrijkste wapen is in de strijd tegen deze ransomware", zegt Dave Maasland, Managing Director van ESET Nederland. "Daarnaast is een actuele back-up echt onmisbaar, net als een degelijk updatebeleid voor alle software en adequate beveiligingsoplossingen."

Lees ook
BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

BIOS-malware kan 80% van alle PC’s besmetten

Nagenoeg alle PC’s blijken vatbaar te zijn voor malware door kwetsbaarheden in het BIOS. Beveiligingsonderzoekers hebben een proof-of-concept ontwikkeld van malware waarmee zij claimen 80% van alle PC’s wereldwijd te kunnen infecteren. De malware is actief op BIOS-niveau. De software kan daardoor iedere machine besmette, ongeacht het besturingssys1

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick aide les consommateurs à éliminer eux-mêmes le malware tenace

FixMeStick lance une solution éponyme, un stick USB qui détecte les virus et les logiciels malveillants et les élimine. La solution se veut simple et facile à utiliser. FixMeStick tourne sur son propre système d’exploitation et peut de ce fait également éliminer des virus qui s’attaquent au ‘master boot’. Dès que le système d’exploitation est déma1

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick helpt consumenten hardnekkig malware zelfstandig te verwijderen

FixMeStick introduceert de gelijknamige oplossing, een USB-stick die virussen en malware detecteert en verwijderd. Eenvoud en gebruiksgemak staat bij de USB-stick centraal. De FixMeStick draait op zijn eigen besturingssysteem en kan hierdoor ook virussen verwijderen die de master boot record aantasten. Zodra het eigen besturingssysteem is opgestar1