Ransomware richt zich op gebruikers die niet willen betalen voor Netflix

Gebruikers die de streaming videodienst Netflix willen gebruiken zonder hiervoor te betalen zijn doelwit van een ransomware campagne. Aanvallers verspreiden een malafide bestand dat op het eerste oog een tool lijkt te zijn waarmee inloggegevens voor Netflix kunnen worden gegenereerd. Indien de tool wordt gebruikt neemt deze data in gijzeling.

De Netix ransomware (bron: Trend Micro)

De ransomware is ontdekt door beveiligingsbedrijf Trend Micro, die de malware variant ‘Netix’ heeft genoemd. De malafide software zit verstopt in het uitvoerbare bestand ‘Netflix Login Generator v1.1.exe’, dat wordt aangeboden als een tool om gratis inloggegevens voor Netflix te genereren.

Inloggegevens

Zodra de tool wordt geopend verschijnt een knop met de tekst ‘Generate Login!’. Zodra op deze knop wordt geklikt wordt een tweede uitvoerbaar bestand geopend, die een gebruikersnaam en wachtwoord weergeeft. Het is niet duidelijk of met deze gegevens daadwerkelijk kan worden ingelogd op Netflix.

Dit tweede bestand bevat ransomware. Zodra dit uitvoerbare bestand wordt geopend begint de malafide software op de achtergrond allerlei data van gebruikers te versleutelen. De kwaadaardige software begint hiermee in de map C:\Users en richt zicht onder andere op afbeeldingen, video’s, gearchiveerde bestanden en Office-documenten.

0,18 bitcoin aan losgeld

Getroffen data wordt versleuteld met het AES-256 encryptie-algoritme. Versleutelde bestanden zijn herkenbaar aan de extensie ‘.se’. Zodra data in gijzeling is genomen eisen de aanvallers 0,18 bitcoin aan losgeld aan het slachtoffer. Omgerekend is dit ongeveer 157 euro.

Dossiers
Meer over
Lees ook
2.600 WordPress-sites verspreiden ransomware

2.600 WordPress-sites verspreiden ransomware

Ruim 2.600 WordPress-sites zijn afgelopen weken door cybercriminelen gekraakt. De aanvallers hebben de sites voorzien van code waarmee wordt geprobeerd bezoekers te infecteren met ransomware. Beveiligingsbedrijf Zscaler meldt dat WordPress-websites die op versie 4.2 van WordPress of ouder draaien kwetsbaar zijn. De ransomware wordt verspreidt via1

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Cybercriminelen hebben een nieuw verdienmodel verzonnen. Op internet wordt een toolkit gratis aangeboden waarmee ransomware kan worden gebouwd. Wie gebruikt maakt van de toolkit staat automatisch 20% van het losgeld dat met de ransomware wordt binnengehaald af aan de makers. De ‘Tox kit’, zoals de toolkit wordt genoemd, is ontdekt door Intel Secur1