Schade door ransomware loopt in 2017 op tot ruim 5 miljard dollar

malware-300x225

De wereldwijde schade door ransomware loopt in 2017 op tot meer dan 5 miljard dollar. Dit is is 15 maal meer dan in 2015, toen de wereldwijde schade nog 325 miljoen dollar bedroeg.

Dit voorspelt Cybersecurity Ventures in een nieuw rapport, dat is gesponsord door beveiligingsbedrijf KnowBe4. De schade bestaat uit uiteenlopende kosten, variërend van schade aan of vernietiging van data, verlies van productiviteit en onderbreking van de bedrijfsvoering tot het inhuren van forensische onderzoekers, tijd die geïnvesteerd moet worden in het herstellen van data en verwijderen van malafide bestanden, reputatieschade en trainen van werknemers in een reactie op ransomware aanvallen.

'Betaal geen losgeld'

“Cybersecurity experts en opsporingsinstanties adviseren bedrijven losgeld niet te betalen”, zegt Steve Morgan, oprichter van Cybersecurity Ventures. “Terwijl het percentage ransomware slachtoffers dat bitcoins betaalt aan aanvallers in de hoop data terug te krijgen af lijkt te nemen, groeit de totale schade door ransomware aanvallen enorm. Wij denken dat het losgeld de laagste kostenpost is van alle kostenposten die bijdrage aan de totale schade.”

 

Stu Sjouwerman, CEO van KnowBe4, wijst erop dat de geschatte schade door WannaCry in de eerste vier dagen mogelijk meer dan 1 miljard dollar bedraagt. Deze enorme schade verandert volgens Sjouwerman de wijze waarop ransomware aanvallen in de toekomst zullen plaatsvinden. De CEO van KnowBe4 verwacht dan ook dat het einde van ransomware voorlopig nog niet in zicht is.

Werknemers trainen

Het bedrijf adviseert bedrijven daarom een uitgebreide beveiligingsbeleid op te zetten, waarvan het opleiden van werknemers een belangrijk onderdeel vormt. Sjouwerman stelt dat werknemers de laatste verdedigingslinie van een bedrijf kunnen vormen door ransomware tijdig te herkennen, iets wat WannaCry had kunnen voorkomen.

Het rapport van Cybersecurity Ventures is hier te vinden. Daarnaast stelt KnowBe4 een simulatietool beschikbaar waarmee ransomware aanvallen kunnen worden gesimuleerd, wat de impact op het bedrijfsnetwerk inzichtelijk maakt.

Lees ook
Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Luchtvaart behandelt security zoals andere sectoren

Cybersecurity brengt risico's met zich mee. En sommige risico's kan je niet elimineren of indijken, die moet je gewoon accepteren. Zo klinkt het op de gemiddelde werkvloer. En sinds de voorbije week weten: ook in de luchtvaart. Het lijkt verrassend, gezien de mogelijk spectaculaire gevolgen van een geslaagde cybermisdaad, maar toch is het zo: in d1

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Draadloze netwerk is meest kwetsbare deel van IT-infrastructuur

Het draadloze netwerk is volgens IT-beslissers het meest kwetsbare onderdeel van hun IT-infrastructuur. Volgens bijna de helft (49%) van de deelnemers aan het onderzoek staan draadloze netwerken het meest bloot aan beveiligingsrisico’s, terwijl maar 29% van hen het bedrijfsnetwerk zelf het meest kwetsbaar vindt. Dat het draadloze netwerk gezien wo1

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar

Cybercriminelen hebben een nieuw verdienmodel verzonnen. Op internet wordt een toolkit gratis aangeboden waarmee ransomware kan worden gebouwd. Wie gebruikt maakt van de toolkit staat automatisch 20% van het losgeld dat met de ransomware wordt binnengehaald af aan de makers. De ‘Tox kit’, zoals de toolkit wordt genoemd, is ontdekt door Intel Secur1