Surfgedrag van Amerikanen mag door providers zonder toestemming worden verkocht

Het Amerikaanse Congres heeft een wet goedgekeurd die providers de mogelijkheid biedt allerlei gevoelige informatie over het surfgedrag van klanten te verkopen aan derden. Dit zonder dat klanten hiervoor toestemming hoeven te geven. Verschillende partijen adviseren naar aanleiding van de wet een VPN te gebruiken om internetverkeer voor Amerikaanse internetproviders af te schermen.

Onlangs ging het Amerikaanse Senaat al akkoord met het wetsvoorstel. Nu is ook het Amerikaanse Congres akkoord, waardoor de wet alleen nog hoeft worden ondertekend door de Amerikaanse president Donald Trump. De nieuwe wet geeft providers de mogelijkheid onder andere het surfgedrag, appgebruik, financiële gegevens, medische data en zelfs de inhoud van e-mail- en chatverkeer verkopen aan derden.

‘Gebruik een VPN’

Zowel de Electronic Frontier Foundation (EFF) als Twitter-topvrouw Vijaya Gadde adviseren gebruikers een VPN in te zetten. Hiermee wordt dataverkeer via een versleutelde verbinding over het netwerk van een VPN-provider geleid en vervolgens doorgestuurd naar de internetprovider. De internetprovider ziet hierdoor uitsluitend verkeer van en naar deze VPN-provider, maar kan niet zien welke websites bezocht worden.

Hier kan overigens wel een kanttekening bij worden geplaatst. Zo zullen gebruikers erop moeten vertrouwen dat een VPN-provider hun surfgedrag niet monitort en vastlegt in logbestanden. Daarnaast blokkeren verschillende online diensten VPN-verbindingen. Een voorbeeld is Netflix, die hiermee probeert te voorkomen dat gebruikers via VPN-verbindingen content kunnen bekijken zonder dat hiervoor de juiste licenties zijn afgesloten.

Lees ook

ICT-afdeling van Europarlement blokkeert nieuwe Outlook-app

Europarlementariërs moeten zo snel mogelijk de nieuwe Outlook-mailapp van hun iOS- en Android-apparaten verwijderen. De IT-afdeling van het Europees Parlement (EP) heeft de toegang van de app tot de e-mailservers van het EP geblokkeerd. Netzpolitik meldt dat Europarlementariërs een e-mail hebben ontvangen waarin de Directorate-General for Innovation and Technological Support (DG ITEC), de IT-afdeling van het Europees Parlement, de situatie uitlegt. De nieuwe Outlook-app zou ernstige tekortkomingen hebben op het gebied van beveiliging en daardoor geblokkeerd zijn. ‘Installeer de app niet’ Euro1