Vergrendelde laptops en PC’s kunnen in minder dan een minuut worden gekraakt

hacker

Veel mensen die hun laptop of desktop PC vergrendelen gaan er vanuit het systeem hiermee voldoende te hebben afgeschermd voor kwaadwillenden. In de praktijk blijkt dit echter niet het geval. PoisonTap is een voorbeeld van een aanval die kan worden ingezet om toegang te krijgen tot dit soort machines en data van de machines te stelen.

Matthew Rosenquist, cybersecurity strategist bij Intel, beschrijft PoisonTap in een blogpost op DarkReading. Dit is een apparaat gebaseerd op een Raspberry Pi Zero die via de USB-poort met een vergrendelde PC kan worden verbonden, waarna malware zich op de machine nestelt. De malware onderschept vervolgens cookies van populaire websites, maakt de interne router van gebruikers toegankelijk voor de aanvaller en installeert een backdoor.

Backdoor

Deze backdoor geeft aanvallers de mogelijkheid de machine op afstand allerlei commando's te geven en opdrachten te laten uitvoeren, zonder dat de eigenaar zich hiervan bewust is. PoisonTap is een proof-of-concept en ontwikkeld door beveiligingsonderzoeker Samy Kamkar. PoisonTap is gebaseerd op een Raspberry Pi Zero en Node.JS.

Een aanval met PoisonTap kan in minder dan een minuut worden uitgevoerd, doordat uitsluitend PoisonTap via de USB-poort met een machine hoeft te worden verbonden om deze aan te vallen. Daarnaast kan een PoisonTap-apparaat voor slechts vijf dollar worden gemaakt. Dit maakt de aanval interessant voor cybercriminelen die toegang willen verkrijgen tot een versleutelde machine. Denk hierbij aan een vergrendelde laptop die tijdelijk onbeheerd wordt achtergelaten in een eetcafé, maar ook een aan vergrendel desktop machine die op kantoor onbeheerd wordt achtergelaten.

Video

In de onderstaande video demonstreert Samy Kamkar PoisonTap.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

Proofpoint: Noord-Koreaanse hackers stelen miljarden aan cryptocurrency

TA444, een staatsgesponsorde hackersgroep uit Noord-Korea is waarschijnlijk belast met het genereren van inkomsten voor het Noord-Koreaanse regime. Deze aanvallen overlappen met APT38, Bluenoroff, BlackAlicanto, Stardust Chollima en COPERNICIUM. In het verleden waren de pijlen gericht op banken om uiteindelijk geld door te sluizen naar andere dele1

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Onderzoek Venafi onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways, een specialist in criminele inlichtingen, hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Sear1

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Ransomwarebesmettingen eerste kwartaal al verdubbeld ten opzichte van 2021

Het totale aantal ransomwarebesmettingen was in het eerste kwartaal van dit jaar al verdubbeld ten opzichte van heel 2021. Dat concludeert WatchGuard Technologies in de nieuwste editie van het Internet Security Report. De securityspecialist signaleert daarnaast een groei in Powerscript-aanvallen en kwaadaardige cryptomining.