White hat hacker breekt in op C&C servers van Locky ransomware

hacker4-gabor-kalman

De command & control (C&C) servers van de beruchte Locky ransomware zijn vermoedelijk gekraakt door een white hat hacker. De hacker heeft de malware verplaatst door een relatief onschuldig bestand. Dit bestand toont op machines die worden geïnfecteerd uitsluitend de boodschap ‘Stupid Locky’, maar versleuteld geen data.

Dit meldt het beveiligingsbedrijf Avira, dat vermoedt dat de actie het werk is van een white hat hacker. In een blogpost schrijft Sven Carlson van Avira dat de actie schade toebrengt aan de reputatie en het inkomen van de cybercriminelen achter Locky. Carlson acht de kans dat deze criminelen zelf achter de actie zitten dan ook klein.

De ontdekking van de actie volgt kort op een ander incident, waarbij eveneens werd ingebroken op de C&C servers van Locky. In dit geval werden URL’s die leiden naar de Locky ransomware vervangen door URL’s die verwezen naar up-to-date varianten van Avira’s beveiligingssoftware. Avira ontkent hierbij betrokken te zijn en vermoedt dat ook deze actie het werk is van een white hat hacker.

Lees ook
G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

G DATA: Agent Tesla opnieuw gearriveerd

Recente security-incidenten hebben een nieuwe variant van Agent Tesla aan het licht gebracht. Hierbij wordt een ongebruikelijk compressieformaat gebruikt om informatie te stelen: ZPAQ. Maar wat is dit precies en welk voordeel biedt het aan cybercriminelen?

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda's nieuwe Cybernomics 101-rapport onthult de financiële aspecten achter cyberaanvallen

Barracuda heeft zijn Cybernomics 101-rapport gepubliceerd, waarin de financiële aspecten en winstmotieven achter cyberaanvallen worden onderzocht. Uit het nieuwe rapport blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse kosten om te reageren op securityinbreuken en -lekken meer dan 5 miljoen dollar bedragen.

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

WatchGuard: Remote Access Software steeds vaker misbruikt

Hackers hebben hun pijlen steeds vaker gericht op Remote Access Software. Daarnaast zijn er nieuwe technieken in omloop voor het stelen van wachtwoorden en informatie. Ook maken cybercriminelen de overstap van het gebruik van scripts naar het toepassen van andere ‘living-off-the-land’-technieken om een aanval op eindpoints te starten. Dat conclude1