Netwerkbeveiliging opnieuw beheersbaar maken

Berry de Jong is Regional Sales Director Europe bij Firemon

Security managers moeten vertrouwde prioriteiten afhandelen onder steeds minder vertrouwde omstandigheden. Hun doelstellingen zijn onveranderd; denk aan het   stroomlijnen van het beveiligingsbeleid, het terugdringen van configuratiefouten of het waarborgen van compliance. Maar het realiseren van deze doelstellingen wordt veel ingewikkelder en nu organisaties sterker inzetten op hybride en multi-cloudarchitecturen.

De strategieën zijn klip en klaar. Zero trust, automatisering en access governance vormen stuk voor stuk kerncomponenten van moderne beveiligingsarchitectuur. De kaders zijn aanwezig en de technologie is beschikbaar, maar toch blijven veel organisaties steken in een reactieve houding. Ze zijn gaten aan het dichten, voeren steeds dezelfde handmatige taken uit en hebben grote moeite om de beleidsdiscipline te handhaven in het tempo waar de business om vraagt.

Dit is een structureel probleem. Want naarmate netwerken zich uitbreiden en IT-omgevingen een steeds heterogener karakter krijgen, raakt het management van beleid steeds meer gefragmenteerd. Dat brengt risico’s met zich mee. Wat security managers nodig hebben, is een manier om opnieuw structuur in het proces aan te brengen. Network Security Policy Management (NSPM) is daarvoor de oplossing.

Van principe naar praktijk

NSPM is geen standalone tool of quick fix. Het is een gestructureerde methodiek die bijdraagt aan duidelijkheid en consistentie en grip biedt op de manier waarop beleidsregels voor netwerkbeveiliging worden ontworpen, toegepast en afgedwongen. De waarde van NSPM schuilt in het omzetten van goede bedoelingen (zoals automatisering, het creëren van overzicht en compliance) in praktische, herhaalbare resultaten.

Met centralisatie van het beheer en standaardisering van beleidsworkflows zorgt NSPM voor een houdbare aanpak, in plaats van brandjes te blussen. De methodiek maakt geen einde aan de complexiteit, maar maakt die beheersbaar.  NSPM komt tegemoet aan drie cruciale beveiligingseisen: overzicht, automatisering en proactieve risicoreductie.

1.    Overzicht en context

Het overzicht dat NSPM biedt gaat verder dan de beschikbaarheid van data: het biedt een volledig begrip van het beleidslandschap. Dat betekent dat je zicht hebt op de interactie tussen beveiligingsregels en waar er sprake is van overlap tussen regels of beleidslacunes binnen clouds, on premise infrastructuren en virtuele omgevingen.

Zonder een dergelijk contextueel overzicht krijgt het beleidsbeheer een reactief karakter. Teams kunnen niet makkelijk zien of er nog verouderde beleidsregels actief zijn of dat nieuwe wijzigingen de compliance stilletjes om zeep hebben geholpen. NSPM maakt alle beleidsregels inzichtelijk en zorgt daarmee voor snellere en slimmere besluitvorming.

2.    Automatisering

Handmatig beheer van beleidsregels was in het verleden misschien voldoende, maar valt niet op te schalen. Firewall-wijzigingen, updates van de toegangsrechten van gebruikers en aanpassingen van de netwerksegmentatie: het zijn stuk voor stuk regelmatig voorkomende taken waarbij enorm veel op het spel staat. Afhankelijkheid van menselijke tussenkomst opent de deur voor fouten en vertraging.

NSPM brengt automatisering naar dit proces, maar met duidelijke governance. Beleidswijzigingen volgen gedefinieerde workflows en templates. Dit waarborgt consistentie en transparantie. Automatisering maakt geen einde aan het toezicht, maar zet het kracht bij.

3.    Proactieve risico reductie

NSPM verschuift daarnaast de focus van herstel naar preventie. Het maakt het mogelijk om overtredingen van beleidsregels, toegangsproblemen en gebrekkige configuraties vroegtijdig te signaleren. Dit zorgt niet alleen voor een reductie van beveiligingsrisico’s, maar verlicht ook de operationele last die gepaard gaat met het reageren op incidenten of het achteraf opstellen van auditrapporten.

Een antwoord op de toenemende complexiteit

Moderne bedrijfsnetwerken zijn inherent complex. De meeste organisaties werken met een combinatie van legacy systemen, clouddiensten en endpoints op externe locaties. Die vragen allemaal om eigen beleidsregels en beheermechanismen, waardoor het steeds moeilijker wordt voor consistentie te zorgen.

Toenemende regelgeving vergroot die druk verder. Het is niet voldoende om simpelweg beleidsregels in te voeren; ze moeten ook op een uniforme manier worden toegepast en tot in detail worden gedocumenteerd. Met NSPM isdat een haalbare kaart. De methodiek vereenvoudigt compliance door auditklare processen met de dagelijkse activiteiten te integreren.

Het beheer van firewalls is hier een goed voorbeeld van. Binnen grote ondernemingen kan het aantal wijzigingsverzoeken oplopen tot ettelijke honderden per maand. Elk verzoek moet worden beoordeeld, goedgekeurd, toegepast en vastgelegd. Als dit handmatig wordt gedaan, ontstaan er onvermijdelijk fouten. Volgens een schatting van Gartner zijn bijna alle incidenten waarbij firewalls werden doorbroken het gevolg van configuratiefouten in plaats van gebreken in de onderliggende technologie. Met NSPM worden dit soort risico’s systematisch gereduceerd.

Naast technische integratie is er operationele verandering nodig

Het toepassen van NSPM vraagt om meer dan de toevoeging van een nieuwe tool. Het vereist operationele afstemming tussen teams, zeker als die verschillende onderdelen van het netwerk beheren. Er zijn integraties met bestaande systemen nodig, en daarnaast bestaat de kans dat beleidsworkflows aan herziening toe zijn.

Beginnen met een gefaseerde uitrol en een focus op beleidsgebieden met een laag risico kan de overstap vergemakkelijken. Het belangrijkste is dat NSPM uitgroeit tot een dynamisch onderdeel van cybersecurity.

Schaalbare security

Een van de grote krachten van NSPM is de aanpasbaarheid. De methodiek is niet aan een specifiek platform of aan één leverancier gebonden. De principes van NSPM (centralisatie, standaardisatie en consistentie) kunnen worden toegepast binnen alle mogelijke netwerkarchitecturen en sectoren. Dit maakt NSPM waardevol voor nu en later.

Security-teams moeten voldoen aan steeds hogere verwachtingen en worstelen met een groeiend aanvalsoppervlak. Procesdiscipline wordt daarmee even belangrijk als technische kennis. NSPM biedt een manier om de discipline op te schalen zonder de operationele druk te vergroten.

NSPM vormt best practices om tot werkpraktijken. De methodiek helpt organisaties aan duidelijkheid, grip en veerkracht, ongeacht de snelheid waarmee hun IT-omgeving zich ontwikkelt.

 

Berry de Jong is Regional Sales Director Europe bij Firemon

Lees ook
Proofpoint sluit zich aan bij Wiz Integration Network (WIN) voor sterkere Cloud Data Security

Proofpoint sluit zich aan bij Wiz Integration Network (WIN) voor sterkere Cloud Data Security

Proofpoint, Inc., kondigt de algemene beschikbaarheid van een integratie tussen zijn Data Security Posture Management (DSPM)-oplossing en Wiz, een leider in cloudsecurity. Proofpoint DSPM en Wiz’s Cloud Native Application Protection Platform vullen elkaar naadloos aan.

Genetec voegt functionaliteiten toe aan Security Center SaaS

Genetec voegt functionaliteiten toe aan Security Center SaaS

Genetec Inc. voegt functionaliteiten toe aan Security Center SaaS. Security Center SaaS unificeert camerabewaking, toegangsbeheer, forensische onderzoekstools, intrusion bewaking, automatisering en andere geavanceerde mogelijkheden binnen één oplossing.

Genetec breidt Genetec Cloudrunner uit met nieuwe mapping tools die onderzoeksprocessen versnellen

Genetec breidt Genetec Cloudrunner uit met nieuwe mapping tools die onderzoeksprocessen versnellen

Genetec Inc.heeft geavanceerde kaart functionaliteit toegevoegd aan zijn voertuiggerichte onderzoekssysteem Genetec Cloudrunner™.  De nieuwe functies zijn Report Map en Device Map. Deze bieden securityteams en opsporingsambtenaren de mogelijkheid om gegevens van systemen voor automatische nummerplaatherkenning te visualiseren in een intuïtieve kaa1