Radboud monitort netwerk ongelimiteerd en vendor-onafhankelijk met WhatsUp Gold

Logo_Radboud_Universiteit,_Berchmanianum,_Nijmegen

Duizenden studenten die op één locatie wifi gebruiken, bedreigingen vanuit buitenaf, switches die onder stress staan... Het zijn slechts enkele verschillende uitdagingen uit de dagelijkse praktijk bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Monitoring is belangrijker dan ooit, stellen Wesley Bons en Ron Peters, samen zijn zij met hun collega’s verantwoordelijk voor het netwerkbeheer en de bijhorende infrastructuur. “Zonder ben je blind.” Radboud werkt al jaren met WhatsUp Gold Netwerk Monitoring Software. “De schaalbaarheid van de software is voor ons erg belangrijk.”

Het verschil in monitoring tussen vijf jaar geleden en nu is een verschil van dag en nacht, stellen Bons en Peters. “Tegenwoordig willen zelfs docenten zien of een netwerk gezond is. Bijvoorbeeld kort voor het afnemen van een examen. Ze willen weten of switches werken, ze zoeken zekerheid. Om die reden hebben we dashboards gemaakt met stoplichtjes. Daarmee zien ze de netwerkprestaties live en is een belletje naar ons niet nodig. Docenten zijn uiteraard niet de enige die meer interesse tonen. Met deze software kunnen we voor alle soorten medewerkers een presentatie laag aanmaken binnen één en dezelfde portal. Dat maakt WhatsUp Gold breed inzetbaar.”

“Blinde monitoringvlek voorkomen”
De keuze van Radboud Universiteit voor WhatsUp Gold Netwerk Monitoring Software dateert alweer van 2008. Toch is het product van destijds nauwelijks meer met dat van nu te vergelijken. De meest recente aanpassing in het contract tussen Progress en Radboud is dat alle monitoringdiensten nu ook voor de beide Radboud-datacenters beschikbaar zijn. Dat was er eerder slechts een. Bons: “Mocht er een datacenter uitvallen, dan kunnen we nu dus gewoon doorgaan met monitoren. We wilden ook op dat gebied een blinde vlek voorkomen.”

Focus van netwerkmonitoring verschuift
In de afgelopen jaren zijn er vooral heel veel functies aan de software toegevoegd. Waar vijf jaar geleden de nadruk van het product en Radboud Universiteit lag op het checken of apparatuur wel of niet online was, verschoof de focus naar het monitoren van drukte op het netwerk. “Vervolgens hielden we de netwerkflow in de gaten, inclusief welk soort verkeer er op het netwerk zit. Is dat video, audio of webserververkeer? Nu letten we meer op de wireless verbindingen. Maar het product ontwikkelt zich elk jaar verder en daarom hebben we ook gezegd dat we de tool als ‘high availability’ willen gebruiken, dus ongelimiteerd.”

“Ook bij veel drukte doet WhatsUp Gold wat het moet doen”
Radboud Universiteit monitort het netwerk als een keten. Daarin is er zicht op de datacenters, is er nachtbewaking, doen Bons en Peters tests en checken ze of de infrastructuur gezond is en blijft. Ook gaan ze de draadloze verbindingen na en gebruiken ze de software voor het inzoomen op wat er rond digitale toetsen aan activiteiten binnen het netwerk te zien is. In alle jaren tot nu toe heeft WhatsUp Gold de universiteit nog niet in de steek gelaten. “Zelfs niet bij veel stress op de diverse netwerktools. We zien altijd direct waar wat aan de hand is. Deze monitoringtool gaat ook bij heel veel drukte gewoon door met waarvoor hij is ontwikkeld.” Dat is prettig, stellen de heren. “Het belang van monitoring is belangrijker dan ooit. Organisaties stellen veel meer eisen aan ICT dan in het verleden. Alles verloopt digitaal, van het internetgebruik tot het besturen van de parkeerplaats en de toegangsdeuren tot domotica en pinbetalingen. Als daar iets niet loopt zoals gepland, wil je direct een oplossing.” Die oplossing wordt snel zichtbaar omdat het mogelijk is om in te zoomen op elk individueel device en uit te zoomen op het geheel. “Dat is niet uniek, maar werkt wel heel goed.”

Schaalbaarheid
De schaalbaarheid van de netwerkmonitoringsoftware is voor Bons en Peters een van de belangrijkste redenen om nog steeds voor WhatsUp Gold te kiezen.

Het aantal devices dat Radboud monitort, groeit bijna dagelijks. “Denk alleen maar aan de bibliotheek. Als beheerder zie je op basis van trendanalyses dat Spotify en YouTube populair is bij de studenten. Daardoor weet je hoe je moet inspelen op het datagebruik en of je meer access points en zwaardere switches nodig hebt. Ook de verhouding tussen schaalbaarheid en de kosten van WhatsUp Gold is goed”.

Vendor-onafhankelijke monitoring
Het product biedt de universiteit niet alleen schaalbaarheid, maar het maakt ook niet uit welk soort apparatuur en van welke leverancier het monitort. “We gebruiken meerdere leveranciers binnen het geheel aan datacenter-apparatuur, campus-apparatuur-switches, draadloze infrastructuur, firewalls, load balancers, VPN-routers, Linux-servers en storage switches. Het is prettig dat we dat vendor-onafhankelijk binnen één omgeving kunnen monitoren.”

“Ideaal voor vandaag de dag”
WhatsUp Gold zorgt bij Radboud Universiteit voor een beeld op de netwerkwerkelijkheid. “Dat is precies wat we nu nodig hebben. Is er een probleem in gebouw A, dan zien we welke componenten het veroorzaken en kunnen we ons beheer daarop richten en het oplossen.”

 

Lees ook
Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Orange Cyberdefense: deze 7 veelgemaakte fouten maken OT-omgevingen kwetsbaar

Volgens onderzoek van Orange Cyberdefense was de maakindustrie het afgelopen jaar het grootste doelwit van cyberaanvallen: bijna 33 procent trof deze sector. Al jaren is deze industrie het vaakst getroffen. Jeroen Wijnands, Head of OT Security bij Orange Cyberdefense, ziet bij het gros van deze bedrijven dezelfde misstappen. Dit zijn volgens hem d1

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare-rapport maakt inzichtelijk dat organisaties moeilijkheden ondervinden bij het identificeren en beheren van cyberrisico's van API's

Cloudflare heeft het API Security & Management Report gepubliceerd. Dit rapport onthult dat API's meer dan ooit worden ingezet, waardoor bedrijven de deur wijd openzetten voor meer online bedreigingen dan we eerder hebben meegemaakt. Het rapport maakt inzichtelijk dat er een kloof bestaat tussen het gebruik van API’s door bedrijven en hun vermogen1

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

Mirco Kloss van TXOne Networks Europe: ‘Binnen OT is continuïteit echt alles’

De scheidslijn tussen informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) is aan het vervagen. Om goed te functioneren zijn OT-apparaten steeds afhankelijker van data en IoT-functies. Dat zorgt echter ook voor een verhoogd risico en nieuwe securityuitdagingen. Securityleverancier TXOne specialiseert zich op het snijvlak waar IT en OT overl1