Helft van bedrijven in kritieke sectoren is doelwit van cybercriminelen

Aanvallen op de kritieke infrastructuur van een land zijn niet zonder gevaar. Onder kritieke infrastructuur valt onder andere de energiesector, watervoorzieningen en financiële sector. Meer dan de helft van alle bedrijven die met kritieke infrastructuur te maken hebben melden te zijn aangevallen door cybercriminelen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Organisatie van Amerikaanse Staten in zowel Noord- als Zuid-Amerika, dat in handen is van Reuters. In totaal deden 575 bedrijven mee aan het onderzoek. Datadiefstal blijkt het meest voor te komen. 60% van de organisaties meldt dat cybercriminelen één of meerdere keren hebben geprobeerd in te breken op ICT-systemen om data in handen te krijgen.

Andere cybercrimevormen

Naast datadiefstal komen ook andere vormen van cybercrime veel voor. Zo geeft 54% van de respondenten aan dat cybercriminelen één of meerdere keren hebben geprobeerd ICT-systemen van hun bedrijf te kraken om de systemen te kunnen manipuleren. 44% heeft aanvallers pogingen zien doen data te verwijderen, terwijl 40% meldt dat aanvallers hebben geprobeerd systemen uit te schakelen. Hoeveel van deze aanvallen daadwerkelijk succesvol waren wordt niet vermeld.

De Organisatie van Amerikaanse Staten stelt zich zorgen te maken over de resultaten. Kritieke infrastructuur is immers infrastructuur die dagelijks door burgers wordt gebruikt en waarvan verstoring een grote impact kan hebben op het dagelijks leven.

 
Meer over
Lees ook
McAfee Labs ziet sterke toename ransomware in Q1: 165% meer dan in Q4 2014

McAfee Labs ziet sterke toename ransomware in Q1: 165% meer dan in Q4 2014

Intel Security heeft het McAfee Labs Threats Report: May 2015 gepubliceerd. Dit rapport bevat nieuws over de snelle verspreiding van nieuwe ransomware varianten, aanvallen op de firmware van harddisks en Solid State Drives (SSD’s) door de computerspionagegroep Equation Group en een sterke toename van malware die zich richt op kwetsbaarheden in Ado1

BSA-onderzoek Europese cyber security-wetgeving: lidstaten wisselend voorbereid

Niet elke EU-lidstaat is even goed voorbereid als het gaat om cyber security. Dat blijkt uit een onderzoek van BSA | The Software Alliance, dat voor het eerst Europese wet- en regelgeving op het gebied van cyber security analyseerde. De BSA | The Software Alliance toetste de nationale wet- en regelgeving in alle 28 EU-lidstaten aan de hand van 25 criteria die als essentieel worden beschouwd voor effectieve bescherming van cyber security. Doel van dit onderzoek was de EU-landen een mogelijkheid te bieden om hun eigen policy’s af te zetten tegen key metrics. Daarnaast zet BSA hiermee een stap v1