banners_728x90 



Paessler speelt met PRTG in op vastleggen sensordata

ISM-05-2020-mika-baumeister-9B6SpJtAvA8-unsplash.jpg

Of het nu gaat om IIoT, Industry 4.0, onderhoud op afstand of retrofitting: productie (OT) en IT gaan steeds meer samen. IT/OT-convergentie is de basisvoorwaarde voor succesvolle en vooral ook veilige digitalisering in productieomgevingen. Paessler, een specialist op het gebied van monitoring, speelt hierop in met onlangs aangekondigde innovaties voor het vastleggen van data van IoT-apparaten. We spraken over deze ontwikkelingen met Christian Gügel, Business Development Manager New Markets bij Paessler.

Paessler heeft het monitoringplatform PRTG uitgebreid met een volledige MQTT-integratie. MQTT maakt de communicatie mogelijk met Industrial IoT (IIoT) apparaten en met slimme industriële gateways, waarmee je data van de fabrieksvloer kunt verzamelen. PRTG biedt nu drie MQTT-sensors plus notificatie-opties.

“Daarnaast zijn we binnen ons Uptime Alliance-partnerprogramma een samenwerking aangegaan met INSYS icom”, vertelt Christian Gügel, Business Development Manager New Markets bij Paessler. “Zij richten zich op industriële communicatie en IT/OT-netwerken en wij richten ons op monitoring. Samen willen wij de kloof dichten tussen operationele technologie op de fabrieksvloer en de IT-systemen die in andere delen van de organisatie worden gebruikt. Dat doen we door bedrijven een monitoringstrategie te bieden die de uitdagingen van IT/OT-convergentie aanpakt.”

Waarom is integratie van IT- en OT-monitoring zo belangrijk?

Vanwege de vergaande digitalisering van productieomgevingen heeft de industrie behoefte aan een centraal systeem dat apparaten uit de OT- en IIoT-omgeving in kaart kan brengen, in combinatie met de klassieke IT-infrastructuur, meent Gügel. “PRTG biedt nu een holistisch overzicht van de complete infrastructuur. Monitoring wordt oorspronkelijk door de IT-afdeling gerund, maar wanneer OT-teams hun apparaten ook monitoren, wordt predictive maintenance mogelijk.”

Wat bedoel je in dit geval met predictive maintenance?

“Denk hierbij aan een industriële pc (IPC) in extreme omstandigheden. Je kan bijvoorbeeld de ventilator van die IPC monitoren. Wanneer de filter verstopt raakt, gaat de ventilator langzamer draaien en stijgt de temperatuur. Dit kan leiden tot afsluiting van de IPC en downtime in de productie. Wanneer je de snelheid van de ventilator en de temperatuur monitort in PRTG, dan krijgt het onderhoudsteam tijdig een seintje dat de filter toe is aan een schoonmaakbeurt. En dat voorkomt een hoop ellende.” 

Hoe kan het dat deze twee werelden zo lang gescheiden van elkaar hebben bestaan?

“De industrie heeft traditioneel veel systemen die niet hoefden te communiceren met IT-omgevingen. Het was gewoonweg niet noodzakelijk. Nu ook productieomgevingen digitaliseren, is die noodzaak er wel. PRTG maakt de connectie tussen IT- en OT-omgevingen door de apparaten uit ieder segment te monitoren en visualiseert de status van alle onderdelen. PRTG doet dat met dedicated sensors voor IIoT, IoT en OT devices via de eerdergenoemde MQTT-implementatie, maar ook via specifieke OPC UA-sensors en een Modbus TPC-sensor.”

Meerdere gebruikers van beide segmenten kunnen samenwerken in PRTG. En dankzij ‘Reports’ en het ‘Dashboard’ kunnen zij een overall status van de infrastructuur laten zien aan bijvoorbeeld hun C-level management.

Nu gecombineerde monitoring mogelijk is, lijkt me het nog maar een kleine stap naar geïntegreerde security. Klopt dat?

In principe wel. Bij Paessler focussen we echter puur op monitoring. Daar ligt onze expertise en die breiden we steeds verder uit. Om klanten binnen de industrie te helpen met het security vraagstuk, gaan we in de nabije toekomst samenwerken met partners.

Lees ook
Verizon Business 2024 Mobile Security Index laat escalerende risico’s zien bij mobiele en IoT security

Verizon Business 2024 Mobile Security Index laat escalerende risico’s zien bij mobiele en IoT security

Verizon Business brengt zijn 2024 Mobile Security Index (MSI) rapport uit, waarin zij de grootste dreigingen voor mobiele- en IoT-apparaten weergeven. Het zevende jaarlijkse rapport op rij gaat dit jaar niet alleen in op het mobiele gebruik van werknemers, maar ook op de toepassingen van IoT-apparaten en sensoren, en de groeiende securityproblemen1

Laat IoT-apparaten niet langer blinde vlekken in de beveiliging zijn

Laat IoT-apparaten niet langer blinde vlekken in de beveiliging zijn

Zes tips voor het detecteren, analyseren en blokkeren van IoT-aanvallen

Fortinet: 10% van wereldwijde IoT-aanvallen gehost op servers in Nederland

Fortinet: 10% van wereldwijde IoT-aanvallen gehost op servers in Nederland

Fortinet heeft de uitkomsten bekend gemaakt van onderzoek naar cyberaanvallen op het gebied van Internet of Things (IoT). Deze zijn gebaseerd op de gegevens van 2022, die voorkomen uit het wereldwijde netwerk van honeypots van FortiGuard Labs, het onderzoekteam van Fortinet.