Beheerder: ‘Tor-maildienst SIGAINT mogelijk doelwit van inlichtingendienst’

encryptie

SIGAINT, een op het Tor-netwerkgebaseerde beveiligde e-maildienst, waarschuwt mogelijk doelwit te zijn geworden van een cyberaanval door een inlichtingendienst. De aanvallen zouden echter zijn mislukt.

De e-maildienst SIGAINT is bedoeld om onder andere journalisten en activisten te beschermen tegen meekijkende ogen over overheden en inlichtingendiensten. De dienst verwijst op haar website sigaint.org naar de specifieke URL van de Tor-websites. Aanvallers zouden hebben geprobeerd deze website te kraken en de URL naar SIGAINT aan te passen. Dit zou een man-in-the-middle-aanval hebben mogelijk gemaakt.

70 exit nodes ingezet

In totaal zouden 70 verschillende exit nodes zijn ingezet bij de aanval, die inmiddels allemaal op een blacklist, de BadExit lijst, geplaatst zijn. De beheerder van SIGAINT schrijft op de Tor-mailinglist te vermoeden dat een inlichtingendienst achter de aanval zit, met name door het grote aantal exit nodes dat bij de aanval betrokken was. “Ik weet dat we SSL zouden kunnen toepassen op sigaint.org. Als het echter om een ‘state-actor’ gaat kunnen zij simpelweg één van hun Certificate Authorities (CA’s) aanspreken en een sleutel genereren”, stelt de beheerder.

De beheerder meldt tot slot dat de inlichtingendienst waarschijnlijk een aantal wachtwoorden van SIGAINT-gebruikers in handen heeft weten te krijgen. Het zou echter om een zeer beperkt aantal gaan. Iedere drie maanden zou slechts één gebruiker zich melden met de mededeling dat zijn account is gekaapt. De beheerder vermoedt dan ook dat de aanvallers niet geïnteresseerd zijn in wachtwoorden.

 
Lees ook
Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys introduceert geavanceerde herstelopties om risico’s van kwetsbaarheden te beperken

Qualys voegt vandaag Advanced Remediation toe aan het Qualys Cloud Platform. Organisaties kunnen door deze geavanceerde herstelopties, naast het patchen van besturingssystemen en applicaties van derden en het implementeren van aangepaste software, nu ook misconfiguraties van IT-middelen verhelpen.

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1