.



België nog lang niet cyberveilig, volgens ITU-onderzoek

unisys tavano

Tijdens het International Cyber Security Strategy (ICSS) Congres in Leuven gunde Roberto Tavano, security expert bij Unisys, het aanwezige publiek een inkijk in de resultaten van een onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU). Opvallendste conclusie: België scoort bijzonder matig in dit onderzoek: Europees zijn ze slechts 22ste en wereldwijd 47ste. Dit resultaat moet zowel gerelativeerd als ernstig genomen worden, aldus Tavano.

“Het is heus niet zo erg met België gesteld als deze cijfers doen vermoeden”, suste Tavano het aanwezige publiek: “ten eerste is het het resultaat van een zelfevaluatie en zijn de Belgen wellicht strenger voor zichzelf dan sommige anderen. Ten tweede zijn vele van de landen boven België kleiner en minder complex georganiseerd, en is het dus eenvoudiger om een sluitend wettelijk en organisatorisch kader te bouwen. Last but not least: sommige landen, zoals Israel en Turkije, lopen nu eenmaal een veel groter risico op een cyberaanval dan België.”

Niettemin neemt België dit signaal wel best ernstig, waarschuwt Roberto Tavano: “Er is nog heel wat werk aan de winkel om België op een gewenst niveau van cybersecurity te krijgen. Slechts 20% van de Europese CEO’s heeft van cybersecurity een topprioriteit gebmaakt, terwijl elke cyberstrategie staat of valt met een degelijke beveiliging. Organisaties en overheid moeten ook veel meer samenwerken om een degelijk niveau van cyberbeveiliging te bereiken. En iedereen moet beseffen dat de traditionele notie van een perimeter-gebaseerde beveiliging volledig achterhaald is. De steeds gesofisticeerdere aanvallen enerzijds en de toenemende complexiteit van de IT-infrastructuur anderzijds zorgen ervoor dat we onze cybersecurity strategie volledig moeten herdenken.” Met de groeiende populariteit van software-defined networking en het ‘Internet   of Things’ zal deze noodzaak alleen maar toenemen, aldus nog Tavano.

 
Meer over
Lees ook
Voldemort threat update: het onderzoek dat niet genoemd mag worden

Voldemort threat update: het onderzoek dat niet genoemd mag worden

Naar aanleiding van het Voldemort malware threat research van 30 augustus delen analisten van Proofpoint nu nieuwe inzichten. De onderzoekers kunnen inmiddels de Voldemortcampagne toeschrijven aan een dreigingsgroep, namelijk de Chinese dreigingsgroep TA415. Deze groep is ook bekend als APT41 en Brass Typhoon.

Barracuda ontdekt half miljoen phishing berichten met QR-codes in PDF-bijlagen

Barracuda ontdekt half miljoen phishing berichten met QR-codes in PDF-bijlagen

Tussen juni en september van dit jaar hebben onderzoekers van Barracuda meer dan een half miljoen phishing-e-mails geïdentificeerd en geanalyseerd die PDF-documenten bevatten waarin QR-codes waren verwerkt. Deze PDF’s worden als bijlagen meegestuurd bij phishing-e-mails die merkimitatie en urgentie gebruiken om slachtoffers aan te zetten tot actie1

Menselijke fouten blijven de achilleshiel van cybersecurity

Menselijke fouten blijven de achilleshiel van cybersecurity

CISO's hebben te maken met verschillende uitdagingen zoals de gevolgen van de pandemie, waaronder de populariteit van het hybride werken en een recordverloop van werknemers. Ook de grotere afhankelijkheid van cloudtechnologie, een mobiel personeelsbestand en een groeiend aantal onlinevijanden die AI-technologieën gebruiken, maken het voor CISO's e1