Cloudflare helpt kwetsbaarheid te ontdekken die leidde tot grootste DDoS-aanval

Cloudflare_Traffic_Patterns

Cloudflare heeft bekendgemaakt dat het heeft meegeholpen bij de onthulling van een nieuwe zero-day kwetsbaarheid, genaamd 'HTTP/2 Rapid Reset'. Deze wereldwijde kwetsbaarheid geeft kwaadwillenden de mogelijkheid om aanvallen te genereren die groter zijn dan alles wat er in het verleden op het internet is gebeurd. Om de impact van deze nieuwe bedreiging voor het hele internetecosysteem te helpen beperken, heeft Cloudflare voor haar klanten technologie ontwikkeld die speciaal gebouwd is om automatisch elke aanval te blokkeren die gebruik maakt van Rapid Reset.

Cloudflare heeft deze problemen succesvol verholpen en potentieel misbruik voor alle klanten een halt toegeroepen. Tegelijkertijd is Cloudflare een proces voor openbaarmaking gestart met twee andere grote infrastructuuraanbieders, om deze kwetsbaarheid voor een groot percentage van het internet te verhelpen alvorens het bestaan ervan bekend te maken aan het grote publiek.

“Het succesvol beperken van deze bedreiging voor elke organisatie, klant en het internet in het algemeen is het hart van wat Cloudflare doet. Wij zijn een van de enige bedrijven die in staat zijn bedreigingen van deze omvang te identificeren en aan te pakken, met de snelheid die nodig is om de integriteit van het internet te behouden”, zegt Matthew Prince, CEO van Cloudflare. “Hoewel deze DDoS-aanval en kwetsbaarheid een klasse apart zijn, zullen er altijd andere zero-day’s, evoluerende tactieken van kwaadwillenden en nieuwe aanvallen en technieken zijn. Daarom is voortdurende voorbereiding en reactie hierop essentieel voor onze missie om een beter internet te helpen bouwen.”

HTTP/2 snelle reset deconstrueren
Eind augustus 2023 ontdekte Cloudflare een zero-day kwetsbaarheid, ontwikkeld door een onbekende kwaadwillende. Deze kwetsbaarheid maakt misbruik van het standaard HTTP/2-protocol, een fundamenteel onderdeel van hoe het internet en de meeste websites werken. HTTP/2 is verantwoordelijk voor de manier waarop browsers communiceren met een website, waardoor ze ‘aanvragen’ om dingen zoals afbeeldingen en tekst snel en in één keer te bekijken, ongeacht hoe complex de website is. Deze nieuwe aanval werkt door honderdduizenden ‘verzoeken’ te doen en deze onmiddellijk te annuleren. Door dit patroon van 'verzoek, annulering, verzoek, annulering´ op grote schaal te automatiseren, overweldigen cyberaanvallers websites en zijn ze in staat om alles dat HTTP/2 gebruikt offline te halen.

“Rapid Reset” biedt kwaadwillenden een krachtige nieuwe manier om slachtoffers via het internet aan te vallen op een schaal die groter is dan alles waar het internet ooit mee te maken heeft gehad. HTTP/2 is de basis voor ongeveer 60% van alle webapplicaties en bepaalt de snelheid en kwaliteit van de manier waarop gebruikers websites zien en ermee interageren.

Volgens de gegevens van Cloudflare waren verschillende aanvallen waarbij gebruik werd gemaakt van Rapid Reset bijna drie keer zo groot als de grootste DDoS-aanval in de internetgeschiedenis. Op het hoogtepunt van deze DDoS-campagne registreerde en verwerkte Cloudflare meer dan 201 miljoen verzoeken per seconde (Mrps), evenals de beperking van duizenden extra aanvallen die volgden.

Hoe Cloudflare de aanval samen met branchegenoten verijdelde

Kwaadwillenden die beschikken over aanvalsmethoden die records verbrijzelen, hebben het extreem moeilijk om hun effectiviteit te testen en te begrijpen, vanwege het gebrek aan infrastructuur om de aanvallen op te vangen. Daarom testen ze vaak tegen providers zoals Cloudflare om beter te begrijpen hoe hun aanvallen zullen presteren.  

“Hoewel grootschalige aanvallen zoals die waarbij gebruik wordt gemaakt van kwetsbaarheden zoals Rapid Reset complex en moeilijk te bestrijden kunnen zijn, bieden ze ons een ongekend inzicht in nieuwe technieken van cyberaanvallers in een vroeg stadium van ontwikkeling”, zegt Grant Bourzikas, CSO van Cloudflare. “Hoewel er niet zoiets bestaat als ‘perfecte openbaarmaking’, met downtime en hobbels onderweg, vereist het verijdelen van aanvallen en het reageren op incidenten dat organisaties en securityteams leven volgens de ‘veronderstel inbreuk’-mentaliteit die het Cloudflare-team koestert. Uiteindelijk stelt dit ons in staat een trotse partner te zijn die helpt het internet veilig te maken.”

Voor meer informatie over HTTP/2 Rapid Reset en wat Cloudflare heeft gezien:

Meer over
Lees ook
Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over vierde kwartaal 2023

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het vierde kwartaal van 2023. Opmerkelijke bevindingen zijn vooral de enorme toename van het aantal DDoS-aanvallen gericht op milieuorganisaties tijdens de COP28 en op Taiwan. Verder blijft het aantal DDoS-aanvallen gericht op retailers en logistieke dienstverleners ron1

Cloudflare DDoS-rapport over derde kwartaal 2023

Cloudflare DDoS-rapport over derde kwartaal 2023

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het derde kwartaal van 2023. Opmerkelijke bevindingen zijn onder andere het succesvol mitigeren van duizenden aanvallen als gevolg van de HTTP/2-kwetsbaarheid, een enorme toename van HTTP DDoS-verkeer en aanvallen gericht op de gaming- en gokindustrie.