Consortium komt met ’out of the box’ beveiliging van data en processen

Wibu-Systems maakt deel uit van een consortium van vier Duitse bedrijven die de handen ineenslaan met beveiligingsoplossingen rond productieprocessen, toegepast in Duitsland. Deutsche Telekom, Infineon Technologies en Hirschmann zijn de andere participanten.

Het samenwerkingsverband vindt zijn oorsprong in de initiatieven die in Duitsland vorig jaar zijn ontplooid rond het thema Industry 4.0. Daarin is een marsroute geschetst naar een productieomgeving, volledig aangestuurd via digitale informatie. Die informatiestroom komt tot stand door de uitwisseling van data tussen conceptbedenkers, marketeers, ontwikkellaboratoria, productiebedrijven en de partners in de logistieke keten. Op die manier zijn alle processen van conceptuele fase tot aflevering bij de klant beter op elkaar af te stemmen. Fabrikanten zijn daardoor in staat sneller in te spelen op de actualiteit in bijvoorbeeld de vraag naar hun producten of het aanbod van grondstoffen. Ook kunnen ze vroegtijdig het ontwerp aanpassen aan de hand van gewijzigde inzichten of onder invloed van wet- en regelgeving.

De Big Data verzameling die ontstaat na het combineren van data afkomstig van uiteenlopende informatiesystemen, wordt breed verspreid en betreft naast interne bedrijfssystemen ook toepassingen uit de publieke cloud. Beveiliging van processen en data (inclusief door machines gegenereerde gegevens) is dus van doorslaggevend belang voor het succes van 'Smart Factories'. Het Duitse consortium staat voor veilige, digitaal aangestuurde productieprocessen in samenhang met ’Industry 4.0 Made in Germany’.

Deutsche Telekom is evenals dochteronderneming T-Systems met industriële partners betrokken bij het implementeren van snelle breedband verbindingen en het inrichten van IT-oplossingen volgens Industry 4.0 concepten. Te samen met de andere partijen in het consortium zal gedurende de komende maanden een ’out of the box’ beveiligingsoplossing worden samengesteld. Infineon Technologies levert daarvoor beveiligde besturingscomponenten zoals chips op smart card en computerchips met beveiligingregisters, zogeheten Trusted Platform Modules (TPM). Hirschmann levert routers met TPM-identificatie, terwijl Wibu-Systems haar CodeMeter oplossingen voor het cryptografische beschermen en identificeren van industriële besturingsprocessen en data inbrengt.

 

Lees ook

Opkomst van robots: hoe de liefde voor automatisering ons fataal kan worden

Er is een gezegde uit de jaren ’90, geïllustreerd in een cartoon: “op het Internet weet niemand dat u een hond bent”. Daarmee wordt de kern van een cybersecurity-probleem blootgelegd, waarmee we momenteel nog steeds worstelen: hoe weet u zeker wie u online kunt vertrouwen? Die vraag is de afgelopen jaren ook in industriële netwerken zeer actueel geworden. Zonder goed gebruik van digitale certificaten is geen veilige netwerkomgeving mogelijk. Digitale security is al jaren gebaseerd op cryptografische sleutels en digitale certificaten. Dankzij het bekende slotje in d1