.



Ernstig iOS en OS X-lek maakt diefstal van wachtwoorden uit apps mogelijk

iphone-6-plus

Een groep onderzoekers heeft een ernstig beveiligingsgat gevonden in Apple’s besturingssystemen iOS en OS X. De onderzoekers zijn erin geslaagd een malafide app in de App Store te krijgen en via deze app gevoelige informatie uit andere geïnstalleerde apps te stelen. Denk hierbij aan wachtwoorden.

De onderzoeksgroep beschrijft in een whitepaper dat de fout zit in de wijze waarop Apple apps met elkaar laat communiceren. Het beveiligingsgat is al enige tijd geleden door de onderzoekers ontdekt. Tegenover The Register melden de onderzoekers door Apple gevraagd te zijn het lek zes maanden stil te houden zodat het probleem kan worden opgelost. Deze periode is inmiddels verlopen, maar het gat is nog steeds aanwezig in zowel iOS als OS X. De onderzoeksgroep maakt het lek daarom nu openbaar.

Eigen sandbox

Apple isoleert iedere app in een eigen sandbox, wat moet voorkomen dat apps toegang kunnen krijgen tot elkaar informatie. De onderzoekers zijn er echter in geslaagd deze beveiligingsmaatregel te omzeilen en toch toegang te krijgen tot informatie uit andere apps. Dit noemen de onderzoekers ‘unauthorized cross-app resource access’ (XARA).

De onderzoekers hebben hun methode getest met een speciaal ontworpen malafide app, die zij met succes in de App Store voor zowel OS X als iOS hebben weten te krijgen. Via deze app wisten zij vervolgens op een iPhone van een onderzoeker toegang te krijgen tot informatie uit andere apps die op de smartphone geïnstalleerd vonden. Het probleem is vervolgens getest met een grote selectie van apps. Van maar liefst 88,6% van deze apps blijkt het mogelijk via deze methode gevoelige informatie in handen te krijgen. Het zou onder andere gaan om de wachtwoordmanager 1Password en webbrowser Google Chrome.

XARA

XARA is overigens niet nieuw. Het probleem bestaat al langer op het mobiele besturingssysteem Android. Over het bestaan van een dergelijk beveiligingsgat op iOS of OS X was echter nog niets bekend. Nu blijkt dat beide besturingssystemen van Apple dus ook een dergelijk kritiek lek bevatten.

Meer over
Lees ook
Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Google: ‘Beveiligingsvragen zijn onveilig en onbetrouwbaar’

Niet alleen wachtwoorden zijn onveilig, maar ook de beveiligingsvragen waarmee wachtwoorden kunnen worden hersteld. Beveiligingsvragen zijn als een losstaande methode om accounts te kunnen herstellen onveilig en onbetrouwbaar. Dit concludeert Google na honderden miljoenen geheime beveiligingsvragen en en de bijhorende antwoorden te analyseren. Vee1

97% van wereldbevolking herkent niet ieder phishingmailtje

97% van wereldbevolking herkent niet ieder phishingmailtje

97% van de wereldbevolking is niet in staat alle phishingmailtjes te onderscheiden van legitieme mailtjes. 80% ziet minstens één phishingmail aan voor een legitieme mail en loopt dus het risico slachtoffer te worden van een dergelijke cyberaanval. Dit blijkt uit de phishing quiz van Intel Security, een onderzoek naar het vermogen van de consument1

Activiteiten van hackers in real-time opsporen met SAS Cybersecurity

Activiteiten van hackers in real-time opsporen met SAS Cybersecurity

Cybercriminelen worden steeds slimmer en veranderen continu van methoden en werkwijze. De beste verdediging tegen cyberaanvallen is een proactieve benadering. Cyberbedreigingen zouden niet alleen als een IT-issue moeten worden gezien, maar juist als een zakelijk probleem worden behandeld. Dit stelt SAS Cybersecurity. Om hackers het hoofd te bieden1