ESET sluit zich aan bij Melissa - samenwerkingsverband voor ransomwarebestrijding
ESET Nederland, kondigt tijdens de ONE Conference 2024 aan dat het zich heeft aangesloten bij het ransomwarebestrijding samenwerkingsverband van het Openbaar Ministerie (OM), de politie, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), Cyberveilig Nederland en diverse andere private partijen. Het ransomwarebestrijding samenwerkingsverband, genaamd ‘Melissa’, heeft als doel om Nederland een onaantrekkelijk doelwit te maken voor ransomwarecriminelen.
Door het delen van cruciale dreigingsinformatie op basis van ESET telemetrie kan ESET het al bestaande samenwerkingsverband verder versterken zodat publiek en private organisaties snel en effectief kunnen reageren op het continu evoluerende dreigingslandschap en zo een steentje bijdragen aan het veiliger maken van Nederland. De samenwerking heeft eerder al tot succesvolle operaties geleid, zoals operatie Genesis Market en Cactus.
ESET heeft een zeer uitgebreide kennis en expertise met betrekking tot het digitale dreigingslandschap. De organisatie verzameld live-informatie dankzij data uit 100 miljoen endpoints, aangesloten op haar beveiligingsnetwerk. Naast de dreigingsinformatie die ESET in ziet dankzij de aangesloten endpoints heeft ESET ook veel onderzoekers in dienst die speuren naar de nieuwste dreigingen en deze volledig uitpluizen om organisaties te waarschuwen en weerbaarder te maken. Wereldwijd monitort ESET vele organisaties, zo ook in Nederland. ESET is betrokken bij diverse grote organisaties in Nederland die door lokale experts gemonitord worden. Elk kwartaal brengt ESET een uitgebreid report uit met diep inzicht in dreigingslandschap en in de activiteiten van APT-groeperingen. Ook heeft ESET een uitgebreide exclusieve Threat Intelligence dienst voor haar klanten. ESET zal al haar kennis en expertise delen met het samenwerkingsverband om de maatschappij digitaal weerbaarder te maken.
“Ransomware is een serieus probleem dat wereldwijd veel leed veroorzaakt en daarom de voortdurende aandacht van politie en Openbaar Ministerie eist'', zegt Esther Baars, landelijk officier van jusititie voor high tech cybercrime en mede initiatiefnemer van Melissa. “Project Melissa laat zien dat als overheidsorganisaties en private partijen de handen ineen slaan, we het verschil kunnen maken. Fantastisch nieuws dat ESET Melissa komt versterken”.
Als missiegedreven organisatie gelooft ESET gelooft in een veilige digitale toekomst voor iedereen. Het samenwerkingsverband Melissa sluit naadloos aan bij deze missie en ESET’s streven om de gehele samenleving te beschermen tegen cyberdreigingen, waaronder ransomware. ESET gelooft er tevens in dat dit het beste gedaan kan worden in een dergelijk samenwerkingsverband.
“Bij ESET zijn we ervan overtuigd dat samenwerking essentieel is om digitale dreigingen effectief te bestrijden,” zegt Dave Maasland, CEO bij ESET Nederland. “Onze deelname aan het Project Melissa is een belangrijke stap in onze voortdurende inzet om Nederland veiliger te maken. Samen kunnen we de digitale weerbaarheid van onze samenleving versterken en een veilige digitale toekomst creëren voor iedereen.”
Wil je meer weten over project Melissa? Lees dan hier verder.
Meer over
Lees ook
Microsoft opent Transparency Center in Brussel
Microsoft opent haar eerste Europese Microsoft Transparency Center in Brussel. Het bedrijf gaat overheden in het centrum inzicht geven in de broncode van Microsoft-software en informeren over cybercrime. Het Amerikaanse IT-bedrijf stelt met het centrum te willen bijdrage aan een veilige digitale omgeving. Overheden moeten hun nationale It-infrastr1
Hackers stelen 45 miljoen euro van Amerikaanse belastingdienst
Cybercriminelen hebben maar liefst 45 miljoen euro buitgemaakt bij de Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS). Dankzij een computerfout waren de aanvallers in staat geld weg te sluizen van Amerikaanse burgers. CNN meldt dat de persoonsgegevens van in totaal 200.000 Amerikanen voor de aanval is misbruikt. Deze data zou niet a1
Toolkit om ransomware te bouwen gratis online beschikbaar
Cybercriminelen hebben een nieuw verdienmodel verzonnen. Op internet wordt een toolkit gratis aangeboden waarmee ransomware kan worden gebouwd. Wie gebruikt maakt van de toolkit staat automatisch 20% van het losgeld dat met de ransomware wordt binnengehaald af aan de makers. De ‘Tox kit’, zoals de toolkit wordt genoemd, is ontdekt door Intel Secur1