Euralarm waarschuwt voor risico's van ongecoördineerde uitschakeling van 2G/3G-netwerken
Naar aanleiding van de publicatie van de whitepaper van de Europese Commissie "How to master Europe's digital infrastructure" benadrukt Euralarm, een brancheorganisatie van de Europese elektronische brand- en beveiligingsindustrie, de potentiële risico's en uitdagingen die gepaard gaan met een ongecoördineerde en voortijdige uitschakeling van 2G- en 3G-netwerken.
Veel alarmsystemen en andere beveiligingsapparatuur maken nog steeds gebruik van 2G- en 3G-netwerken. Ook in datacenters en andere vitale infrastructuren worden deze netwerken soms nog gebruikt, wat niet perse bij de exploitant van de faciliteit bekend hoeft te zijn. De whitepaper van de Europese Commissie benadrukt de noodzaak van spectrumbeheer om te voldoen aan de eisen van de Europese digitale infrastructuur. Dit omvat een gecoördineerde uitschakeling van 2G- en 3G-netwerken, terwijl essentiële legacy-diensten, zoals noodhulp en kritieke communicatie, ondersteund blijven worden.
Geleidelijk en gecoördineerd uitschakelen
De geleidelijke afschaffing van 2G- en 3G-netwerken wordt ingegeven door hun veroudering en beperkte bandbreedte. Veel apparaten en systemen zijn echter nog steeds afhankelijk van deze netwerken. Om onbedoelde gevolgen te voorkomen, is het cruciaal dat de stopzetting geleidelijk en gecoördineerd verloopt. Hierbij zou ten minste één provider in elke lidstaat 2G of 3G in stand moeten houden tot ten minste 2029-2030. Veel EU-lidstaten hebben nog geen definitieve einddatum voor het 2G-netwerk vastgesteld, wat een natuurlijke overgang mogelijk maakt zonder risico's voor leven en veiligheid.
Euralarm benadrukt de noodzaak voor de EU om lidstaten sterk aan te moedigen tot een uitgestelde en geharmoniseerde stopzetting van 2G- en 3G-netwerken. Verder pleit Euralarm voor een zogeheten technologisch switch-off kader voor mobiele netwerken in het algemeen. Hetzelfde probleem bij de uitschakeling van 2G en 3G kan zich straks immers herhalen bij 4G, 5G en toekomstige netwerken. Dit Europese kader moet de uitdagingen van de overgang naar nieuwe mobiele technologieën aanpakken, met name voor het Internet of Things (IoT) en veiligheids- en beveiligingsdoeleinden. Het moet lidstaten de instrumenten bieden om een soepele technologische overgang te waarborgen en de mogelijkheid om deze op te schorten indien niet aan de voorwaarden wordt voldaan.