FBI looft 3 miljoen dollar uit voor Russische hacker

rp_dollars.png

De FBI heeft zijn opsporingslijst voor cybercriminelen een update gegeven. In totaal wordt 4,3 miljoen dolar uit geloofd voor de arrestatie van verschillende cybercriminelen. Wie een tip kan geven die leidt tot de arrestatie van nummer één, de Russische hacker Evgeny Mikhailovich Bogachev, is maar liefst 3 miljoen dollar rijker.

In totaal zijn zestien cybercriminelen op de lijst te vinden, waarvoor in de meeste gevallen een beloning tussen de 50.000 en 100.000 dollar wordt uitgeloofd. Bogachev is samen met de Roemeense hacker Nicolae Popescu de grote uitzondering. Voor een tip die leidt tot de arrestatie van Popescu looft de FBI 1 miljoen dollar uit.

Gameover Zeus

Bogachev, die op internet onder andere actief is als ‘Lucky12345’, ‘Pollingsoon’ en ‘Slavic’, wordt gezien als de ontwikkelaar van de beruchte Gameover Zeus. Dit botnet verspreidt malware naar Windows machines en gaat hier op zoek naar inloggegevens voor internetbankieren en bankrekeningnummers. Daarnaast zou het botnet ook worden ingezet om ransomware te verspreiden. In totaal zou het botnet al voor zo’n 100 miljoen dollar schade hebben aangericht. Bogachev is aangeklaagd wegens onder andere identiteitsdiefstal, witwassen en samenzwering. De FBI denkt dat Bogachev zich in Rusland bevindt.

Popescu wordt verdacht van onder andere paspoortfraude en het aanbieden van vervalste diensten. Hij wordt gezien als de man achter een geavanceerde oplichtingsoperatie gericht op internetgebruikers in zowel Roemenië als Europa. De FBI weet niet precies waar Popescu zich bevindt, al wordt vermoedt dat hij in Europa is. Popescu is sinds 2012 op de vlucht.

Alle gezochte cybercriminelen

Een overzicht van alle gezochte cybercriminelen inclusief de beloning die op hun hoofd staat is te vinden op de website van de FBI.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.