FortiOS 5.4 helpt cyberdreigingen te ondervangen met interne netwerkindeling

Fortinet, leverancier van beveiligingsoplossingen, kondigt vandaag updates aan voor FortiOS, het besturingssysteem van Fortinet voor cyberbeveiliging. FortiOS 5.4 biedt nieuwe functies waarmee klanten onder meer een interne netwerkindeling kunnen inzetten voor het ondervangen van, en de verdediging tegen, geavanceerde bedreigingen.

fortinet Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Gartner voorspelt “dat er in 2016 wereldwijd 6,4 miljard ‘dingen’ verbonden zijn met internet, een stijging van 30% ten opzichte van 2015, en dat dit aantal rond 2020 oploopt tot 20,8 miljard.” Dit betekent dat het aantal aanvalsdoelen, en daarmee de beveiligingsuitdagingen, binnen organisaties exponentieel zal stijgen.

Netwerksegmenten beschermen met eigen firewall

FortiOS vereenvoudigt de verdediging tegen geavanceerde aanvallen. De nieuwste configuratie van FortiOS 5.4 beschikt over functies voor analyses en acties die met één muisklik kunnen worden uitgevoerd. Organisaties kunnen een opstelling maken van interne netwerkindelingen en de segmenten beschermen met een eigen firewall (internal segmentation firewalls, ISFW). De architectuur voor beveiligde toegang is hierdoor gebaseerd op een gelaagde beveiligingsstrategie die verder reikt dan de traditionele verdedigingsgrenzen.

Vincent Zeebregts, country manager Fortinet Nederland: “Organisaties hebben te maken met steeds zwaardere bedreigingen en dagelijks steken nieuwe en uitermate verfijnde aanvallen de kop op. De strijd tegen deze aanvallen vraagt om beveiligingsoplossingen die werkelijke netwerkindeling mogelijk maken zonder compromissen aan de netwerkprestaties. FortiOS 5.4 biedt nieuwe functies waarmee organisaties een strategie voor netwerkindeling kunnen implementeren die malware isoleert en ontkracht, mocht deze door de perimeter heen breken.”

Mobiele beveiligingsdiensten van FortiGuard

FortiOS 5.4 bevat ook Mobile Security Services, de mobiele beveiligingsdienst op abonnementsbasis van FortiGuard Labs. De opkomst van mobiele apparaten binnen organisaties lijkt voorlopig nog niet af te nemen. Deze apparaten zijn inmiddels primaire aanvalsdoelen voor cybercriminelen. De inzet van de beveiligingsinformatie van FortiGuard Labs geeft FortiOS een continue informatiestroom over aanvallen die specifiek gericht zijn op mobiele apparaten. Het besturingssysteem kan hierdoor geautomatiseerde beveiliging bieden tegen opkomende dreigingen die zich richten op mobiele platformen zoals Android, iOS en Windows.

Kenmerken van FortiOS 5.4 zijn onder andere:

  • Integratie van Advanced Threat Protection (ATP) automatiseert de kennisdeling over beveiliging van de ATP-diensten van Fortinet tussen onder meer FortiClient, FortiMail, FortiSandbox en FortiWeb. Met één muisklik verlaagt men de risico’s ten gevolge van directe of indirecte aanvallen tegen het netwerk.
  • Single User Interface (UI): Een enkele gebruikersinterface geeft beheerders een helikopterview over het netwerk. Zo krijgt men meer controle en overzicht over de hele productreeks van Fortinet, aangevuld met diepgaande analyses. Ook zijn er bij FortiView ter ondersteuning nieuwe visualisaties toegevoegd, zoals de Bubble Chart.
  • Nieuwe FortiHeartbeat Communicatie: voorziet in een gedetailleerde weergave van de netwerkopstelling en wapent CSO’s met de gegevens en analyses die zij nodig hebben om beleidsregels op te stellen en architectuurontwerpen zoals ISFW vorm te geven.
  • Incident Response: FortiOS 5.4 voorziet in geautomatiseerde detectie en maakt het mogelijk met één muisklik te reageren op incidenten. Zo kan men een apparaat in quarantaine plaatsen, bronnen blokkeren en nog veel meer. Dit maakt responsteams efficiënt omdat er minder tijd nodig is voor het identificeren van, en reageren op, dreigingen.
  • Integratie van Software Defined Networking (SDN): Beheersfuncties voor alle belangrijke SDN-oplossingen, zoals VMware NSX en Cisco ACI.

Beschikbaarheid

Een volledige lijst van de nieuwe functies FortiOS 5.4 is beschikbaar op de website van Fortinet. Versie 5.4 van FortiOS is per direct beschikbaar. Huidige klanten kunnen hun producten handmatig updaten of de hulp inschakelen van de klantenservice van Fortinet.

Lees ook
'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

'Mensen moeten een wachtzin gebruiken als ze veilig willen inloggen'

Op de eerste donderdag van mei is het Wereld Wachtwoorden Dag. Deze dag is bedoeld om betere wachtwoorden te stimuleren. Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. En dus is goede wachtwoordbeveiliging cruciaal.

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.