Infineon Technologies zet onderzoeksproject voor industriële beveiliging op

Alessio_research_project

Infineon Technologies wil beveiligingsmechanismen gaan ontwikkelen voor de industrie 4.0, zelfrijdende voertuigen en smart home oplossingen. Hiervoor richt het bedrijf het onderzoeksproject ALESSIO op. Het Fraunhofer Institute for Applied and Integrated Security (AISEC), Giesecke & Devrient, Siemens, de Technische Universiteit van München (TUM) en Wibu-Systems zijn als partner bij het project betrokken.

Steeds meer machines en apparaten in de maakindustrie zijn met elkaar en internet verbonden. Dit geeft de mogelijkheid allerlei data van de machines te verzamelen en te analyseren, zodat machines beter op elkaar kunnen worden afgestemd en signalen die wijze op technische problemen vroegtijdig kunnen worden opgepakt. Het feit dat machines met internet zijn verbonden brengt echter ook risico’s met zich mee. Zo kunnen cybercriminelen de machines aanvallen en de productie hierdoor verstoren.

‘Ieder verbonden apparaat is potentieel doelwit’

Infineon Technologies noemt ieder verbonden apparaat dat onderdeel uitmaakt van het Internet of Things een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Veel gevoelige data en informatie is momenteel niet voldoende beschermd en kan hierdoor worden onderschept door aanvallers, die de data kunnen gebruiken om verdere cyberaanvallen tegen een bedrijf op te zetten.

Het bedrijf stelt dat betrouwbare bescherming voor veiligheidskritische informatie gebaseerd zou moeten zijn op een combinatie van software en hardware. De hardware - een security chip - is vergelijkbaar met een kluis: een veilige beschermde omgeving waarin data en securitysleutels gescheiden van de software worden opgeslagen. Door de lange levenscyclus van veel industriële faciliteiten moeten bedrijven echter in staat zijn te reageren op veranderende of nieuwe aanvalsmethoden. Dit maakt het noodzakelijk dat data en security-relevante informatie in apparaten en industriële faciliteiten geüpdatet kan worden.

Updatebare beveiligingsoplossingen

Binnen ALESSIO zetten de onderzoekspartner in op updatebare beveiligingsoplossingen voor embedded systemen. Zo wordt gewerkt aan een conventioneel hardware-gebaseerd ‘Secure Element’ met updatebare software. Daarnaast wordt gewerkt aan een Secure Element voor field-programmable gate arrays (FPGA’s).

Het project loopt tot eind 2019 en kost ongeveer 3,9 miljoen euro, wat wordt gefinancieerd door het Duitse ministerie van Onderwijs en Onderzoek.

Lees ook
"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.