.



ISACA: IT-professionals lijden aan burn-out

isaca-700-335

Het welzijn van Europese IT-professionals loopt gevaar, aangezien bijna driekwart (73%) heeft aangegeven werkgerelateerde stress of burn-out te ervaren. Dat blijkt uit  onderzoek van ISACA, de wereldwijde beroepsvereniging die individuen en organisaties helpt bij hun streven naar digitaal vertrouwen.

Deze werkgerelateerde stress manifesteert zich op verschillende manieren, waarbij drie op de vijf (61%) een hoge werkdruk als oorzaak noemt, evenals krappe deadlines (44%) en een gebrek aan middelen (43%). Bijna de helft (47%) vond dat moeilijk of niet ondersteunend management van invloed was op het welzijn op de werkplek.

Naast deze interne problemen betekenen externe uitdagingen  dat er meer werk op de schouders van het huidige personeel wordt gelegd.

Bijna de helft (45%) van de Europese IT-professionals heeft voor een baan in de sector gekozen omdat ze het leuk vinden om problemen op te lossen en creatief te zijn, en 47% kiest ervoor om in hun huidige baan te blijven omdat ze die interessant vinden. Werken in de IT biedt ook een goede carrièreontwikkeling: meer dan twee derde (68%) van de ondervraagde professionals heeft de afgelopen twee jaar een salarisverhoging of promotie gehad. Maar voor wie in de sector aan de slag wil, kan het moeilijk zijn - 30% van de IT-professionals zei dat de specialistische vaardigheden die nodig zijn voor specifieke IT-gebieden de op twee na grootste uitdaging in Europa vormen.

Een andere frustratie voor een kwart van de IT-professionals (24%) is een gebrek aan mentorschap of begeleiding bij het betreden van de sector. Slechts 15% van de Europese IT-professionals heeft een mentor. Dit ondanks het feit dat meer dan driekwart (76%) vindt dat goede mentoren of rolmodellen belangrijk voor hen zijn.

Dat wil niet zeggen dat er geen vooruitgang is geboekt in de sector in het algemeen. Europese IT-professionals erkennen het voordeel van kwalificaties bij het bevorderen van hun ontwikkeling - 90% heeft deelgenomen aan certificeringen om hun carrière vooruit te helpen, en bijna driekwart (74%) zegt dat hun werkgever certificeringen aanbiedt of ervoor betaalt als onderdeel van hun loopbaanontwikkeling.

Hoewel dit stappen in de goede richting zijn, zal, zolang de cybervaardigheidskloof welzijnsproblemen blijft veroorzaken, het aannemen van het juiste personeel en het bieden van mentorschap en mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling de sleutel zijn tot het opbouwen van een productief en tevreden personeelsbestand.


Het onderzoeksrapport is beschikbaar op https://www.isaca.org/tech-workplace-and-culture

 

Meer over
Lees ook
Orange Cyberdefense waarschuwt voor CISO-crisis

Orange Cyberdefense waarschuwt voor CISO-crisis

Het verloop onder CISO’s in Nederland is nog steeds zorgwekkend hoog, met een gemiddelde verblijfsduur van slechts 2 tot 3 jaar. Deze snelle wisselingen brengen bedrijven ernstig in gevaar. Elk vertrek slaat namelijk gaten in de cybersecuritystrategie en maakt de organisatie kwetsbaarder voor cyberaanvallen.

Fortinet 2024 Global Cybersecurity Skills Gap Report

Fortinet 2024 Global Cybersecurity Skills Gap Report

Fortinet publiceert vandaag zijn 2024 Global Cybersecurity Skills Gap Report. Dit onderzoeksrapport biedt een overzicht van de problemen waarmee bedrijven in alle delen van de wereld worstelen als gevolg van een tekort aan security-vaardigheden. Belangrijke conclusies zijn onder mee

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.