.



IT-giganten roepen president Obama op encryptie niet te ondermijnen

encryptie

Amerikaanse diensten als de NSA en FBI vragen al langere tijd om meer bevoegdheden, waaronder backdoors in encryptie. Dit moet het mogelijk maken ook versleutelde bestanden te kunnen bekijken. Een fors aantal Amerikaanse techbedrijven roept president Obama in een brandbrief op geen wetten aan te nemen die encryptie ondermijnen of onmogelijk maken.

De brief, die in handen is van The Washington Post, is ondertekend door ruim 140 Amerikaanse techbedrijven, waaronder Apple, Google, Microsoft, Facebook en Twitter. Ook een reeks beveiligingsexperts, burgerrechtenorganisaties en universiteiten hebben zich achter de brief geschaard. Zelfs enkele voormalige adviseurs van Amerikaanse president hebben de brief ondertekend.

Encryptie is opsporingsinstanties en inlichtingendiensten een doorn in het oog. Veel IT-bedrijven passen sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over grootschalige cyberspionage end-to-end encryptie toe. Dit betekent dat data versleuteld wordt verzonden tussen de zender en ontvanger, zodat het dataverkeer indien dit wordt onderschept niet gelezen kan worden. Ook de IT-bedrijven zelf hebben hierdoor geen inzicht in de data. Opsporingsinstanties en inlichtingendiensten willen dat de bedrijven een backdoor inbouwen in de encryptie, wat de diensten alsnog toegang moet geven tot de versleutelde data.

Lees ook
Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Signicat en Cryptshare kondigen samenwerking aan

Identityspecialist Signicat gaat een strategische samenwerking aan met Cryptshare, expert op het gebied van versleutelde communicatie. Onderdeel van de samenwerking is het ontwikkelen van een gezamenlijke oplossing. Deze oplossing combineert Signicat’s technologie voor online identificatie met de e-mailversleuteling en veilige bestandsuitwisseling1

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

Bedrijfsgegevens verzamelen bij werknemers – wat met de privacy?

In hun voortdurende streven naar meer efficiëntie – nodig om concurrenten het hoofd te bieden – verkennen steeds meer bedrijven de mogelijkheden van process mining. Met behulp van process-miningtechnologie kan men onderzoeken hoe processen werkelijk verlopen in een organisatie

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

SURF Security en Privacy Award 2021 voor Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht is de winnaar van de SURF Security en Privacy Award 2021. De universiteit krijgt de award voor de open wijze waarop zij hun kennis en ervaring hebben gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die hen vlak voor kerst 2019 trof.