.



Kaspersky Lab onthult kwetsbaarheid in Microsoft Windows software

Kaspersky Lab heeft voor de vierde maal een beveiligingslek in Microsoft Windows ontdekt. Het beveiligingslek is vermoedelijk gebruikt door ten minste twee bedreigingsactoren, waaronder de onlangs ontdekte SandCat. Kaspersky Lab heeft het lek, genaamd CVE-2019-0797, bij Microsoft gemeld. Microsoft heeft inmiddels een patch vrijgegeven. 

kasperskylab_200x46 De nieuwe exploit maakt gebruik van een lek in het grafische subsysteem van Microsoft Windows om controle te verkrijgen over lokale privileges, en daarmee de hele computer. Onderzoek van Kaspersky Lab wijst uit dat de exploit zich richt op de besturingssystemen Windows 8 en 10.

De onderzoekers denken dat de gedetecteerde exploit door dreigingsactoren FruityArmor en SandCat is gebruikt, maar wellicht ook door anderen. Van FruityArmor is bekend dat het in het verleden zero-days heeft gebruikt. SandCat is onlangs ontdekt.

"De ontdekking van een nieuwe, actieve Windows zero-day bewijst dat dure en zeldzame tools nog altijd van groot belang zijn voor dreigingsactoren”, zegt Jornt van der Wiel, security expert bij Kaspersky Lab. “Organisaties hebben beveiligingsoplossingen nodig die hen tegen zulke onbekende dreigingen beschermen. Dit bevestigt het belang van samenwerking tussen de beveiligingsindustrie en softwareontwikkelaars. De beste manieren om gebruikers tegen nieuwe en opkomende dreigingen te beschermen zijn: het detecteren van bugs, deze op een verantwoordelijke manier openbaar maken en snel patchen."

Het lek is ontdekt door de Automatic Exploit Prevention-technologie van Kaspersky Lab, die in de meeste producten van het bedrijf is ingebouwd.

De exploit wordt door producten van Kaspersky Lab onder de volgende namen gedetecteerd:

  • HEUR: Exploit.Win32.Generic
  • HEUR: Trojan.Win32.Generic
  • PDM: Exploit.Win32.Generic
Meer over
Lees ook
EU raad neemt Cyber Resilience Act (CRA) aan

EU raad neemt Cyber Resilience Act (CRA) aan

De Cyber Resilience Act (CRA) is afgelopen vrijdag door de EU raad aangenomen. De verordening benoemt de cyberbeveiligingseisen voor producten met digitale elementen, om bepaalt dat producten, zoals thuiscamera's, koelkasten, tv's en speelgoed, veilig zijn voordat ze op de markt worden gebracht.

Zomercolumn: wereldwijde computerstoring? Wen er maar aan

Zomercolumn: wereldwijde computerstoring? Wen er maar aan

Ik herinner me nog als de dag van gisteren toen een probleem met de beveiligingssoftware van Crowdstrike talloze computersystemen platlegde. Het was een gewone dag, totdat alles tot stilstand kwam. Vliegtuigen bleven aan de grond, medische gegevens werden ontoegankelijk, betaalsystemen waren niet meer toegankelijk en de transportsector werd hard g1

Enterprise Shield van Lucid Software helpt organisaties met databeveiliging en compliance

Enterprise Shield van Lucid Software helpt organisaties met databeveiliging en compliance

Lucid Software, leider in software voor visuele samenwerking, introduceert Enterprise Shield. Deze module biedt een extra beveiligingslaag en gedetailleerde controlemechanismen waarmee het al zeer veilige platform voor samenwerking van Lucid verder kan worden versterkt.