Mirai malware maakt IoT-apparaten onderdeel van DDoS botnet
Internet of Things (IoT)-apparaten zijn doelwit van een nieuwe vorm van malware. De malware ‘Mirai’ infecteert Linux gebaseerde IoT-apparaten en maakt deze onderdeel van een botnet, dat wordt ingezet om DDoS-aanvallen uit te voeren.
Hiervoor waarschuwen onderzoekers van beveiligingsbedrijf MalwareMustDie, die verschillende varianten van Mirai hebben onderzocht. De malware wordt verspreidt als een ELF-bestand, het standaard bestandsformaat voor uitvoerbare bestanden op Linux. De kwaadaardige software richt zich voornamelijk op routers, digitale video recorders (DVR’s), WebIP camera’s, Linux servers en Internet of Things-apparaten die Busybox draaien.
SSH en telnet
De malware maakt misbruik van het feit dat veel gebruikers het standaardwachtwoord van apparaten niet wijzigen. De aanvallers proberen via SSH of telnet toegang te krijgen tot het apparaat en hier in te loggen met de standaard inloggegevens. Eenmaal binnen laden zij de malware, waarna deze zich in het apparaat nestelt.
Mirai neemt verschillende maatregelen om detectie door beveiligingssoftware te voorkomen. Zo worden verschillende processen vertraagd uitgevoerd om de kans op detectie te voorkomen. Daarnaast worden malafide bestanden die door beveiligingssoftware kunnen worden geïdentificeerd van het systeem verwijderd. Vervolgens opent de malware de benodigde poorten om contact te leggen met de Command & Control (C&C) server van de aanvallers, waarna het instructies afwacht.
Maatregelen
MalwareMustDie stelt dat Mirai een directe afstammeling is van een ouder trojan die bekend staat onder de namen Gafgyt, BASHLITE en Torlus. De onderzoekers adviseren beheerders toegang via telnet te blokkeren op Linux apparaten en de TCP/48101 poort te blokkeren. Daarnaast adviseren de onderzoekers Busybox alleen toegankelijk te maken voor specifieke gebruikers, om misbruik hiervan te voorkomen.
Meer over
Lees ook
Klarrio ontdekt grootschalig malware-netwerk op GitHub
Het is al langer bekend dat er door middel van gekloonde Open-Source GitHub repositories pogingen gedaan worden om malware te installeren voor nietsvermoedende gebruikers. Maar de schaal waarop dit plaatsvindt wordt dankzij het onderzoek door Bruno De Bus nu duidelijk
Jamf Security 360-rapport 2025
Jamf, de standaard in het beheren en beveiligen van Apple in werkomgevingen, heeft zijn jaarlijkse Security 360-rapport uitgebracht, met aparte analyses voor mobiele (iOS en Android) en macOS-omgevingen. Het rapport belicht de risico's waar organisaties mee te maken hebben en biedt inzichten voor securityleiders
Een miljoen Phishing-as-a-Service-aanvallen in twee maanden benadrukken een dreiging die zich snel ontwikkelt
Een nieuw rapport over de tools en technieken die bij deze aanvallen worden gebruikt laat zien dat PhaaS-platforms zich snel ontwikkelen, gevaarlijker en beter worden in het ontwijken van detectie. Veel aanvallen zijn gericht op gebruikers van populaire cloud platforms zoals Microsoft 365.