.



Mirai malware maakt IoT-apparaten onderdeel van DDoS botnet

hacker

Internet of Things (IoT)-apparaten zijn doelwit van een nieuwe vorm van malware. De malware ‘Mirai’ infecteert Linux gebaseerde IoT-apparaten en maakt deze onderdeel van een botnet, dat wordt ingezet om DDoS-aanvallen uit te voeren.

Hiervoor waarschuwen onderzoekers van beveiligingsbedrijf MalwareMustDie, die verschillende varianten van Mirai hebben onderzocht. De malware wordt verspreidt als een ELF-bestand, het standaard bestandsformaat voor uitvoerbare bestanden op Linux. De kwaadaardige software richt zich voornamelijk op routers, digitale video recorders (DVR’s), WebIP camera’s, Linux servers en Internet of Things-apparaten die Busybox draaien.

SSH en telnet

De malware maakt misbruik van het feit dat veel gebruikers het standaardwachtwoord van apparaten niet wijzigen. De aanvallers proberen via SSH of telnet toegang te krijgen tot het apparaat en hier in te loggen met de standaard inloggegevens. Eenmaal binnen laden zij de malware, waarna deze zich in het apparaat nestelt.

Mirai neemt verschillende maatregelen om detectie door beveiligingssoftware te voorkomen. Zo worden verschillende processen vertraagd uitgevoerd om de kans op detectie te voorkomen. Daarnaast worden malafide bestanden die door beveiligingssoftware kunnen worden geïdentificeerd van het systeem verwijderd. Vervolgens opent de malware de benodigde poorten om contact te leggen met de Command & Control (C&C) server van de aanvallers, waarna het instructies afwacht.

Maatregelen

MalwareMustDie stelt dat Mirai een directe afstammeling is van een ouder trojan die bekend staat onder de namen Gafgyt, BASHLITE en Torlus. De onderzoekers adviseren beheerders toegang via telnet te blokkeren op Linux apparaten en de TCP/48101 poort te blokkeren. Daarnaast adviseren de onderzoekers Busybox alleen toegankelijk te maken voor specifieke gebruikers, om misbruik hiervan te voorkomen.

Lees ook
Nep-uitnodigingen voor podcast met nieuwe BlackSmith malware-toolkit

Nep-uitnodigingen voor podcast met nieuwe BlackSmith malware-toolkit

Nieuw onderzoek van cybersecuritybedrijf Proofpoint toont aan dat de cybercriminele groep TA453 vanaf 22 juli 2024 via meerdere e-mailadressen een prominent Joods persoon aanviel. Hierbij deed TA453 zich voor als de onderzoeksdirecteur van het Institute for the Study of War (ISW).

Proofpoint: "Cloudflare-tunnels misbruikt voor afleveren van RAT's"

Proofpoint: "Cloudflare-tunnels misbruikt voor afleveren van RAT's"

Cybersecuritybedrijf Proofpoint volgt een groep cybercriminelen die Cloudflare-tunnels gebruikt voor het afleveren van malware. De criminelen misbruiken de TryCloudflare-functie die het mogelijk maakt om eenmalig zonder een account een tunnel aan te maken. Deze tunnels verlenen op afstand toegang tot gegevens en bronnen die zich niet op het lokale1

ESET Research: Hamster Kombat-game misbruikt door cybercriminelen

ESET Research: Hamster Kombat-game misbruikt door cybercriminelen

De afgelopen maanden heeft het Telegram-klikspel Hamster Kombat de wereld van liefhebbers van cryptocurrency-spellen op zijn kop gezet. Zoals te verwachten was, heeft het succes van Hamster Kombat ook cybercriminelen gelokt, die al zijn begonnen met het inzetten van malware gericht op de spelers van het spel.