Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

data

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren.

De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Intelligence Integration Center (CTIIC). De overheidsdienst krijgt de beschikking over 50 medewerkers en een jaarlijks budget van 35 miljoen dollar. The Washington Post meldt dat het CTIIC is gebaseerd op het model van het National Counterterrorism Center, een overheidsdienst die werd gelanceerd na de aanslagen op 9/11. Onderzoekers concludeerden na de aanslagen op het World Trade Center dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden als overheidsdiensten informatie beter hadden uitgewisseld. Het National Counterterrorism Center is bedoeld om deze informatiedeling te stroomlijnen.

Het CTIIC krijgt exact dezelfde rol, maar dan op het gebied van digitale veiligheid. De VS heeft namelijk een groot aantal overheidsdiensten die over een eigen cyberunit beschikken. Denk hierbij aan het National Security Agency (NSA), de FBI en het Department of Homeland Security (DHS). Het nieuwe CTIIC moet zorgen dat al deze diensten informatie optimaal delen en voortaan gezamenlijk tot een conclusie kunnen komen bij incidenten zoals de hack van Sony Pictures.

Meer over
Lees ook
SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne en Smarttech247 bundelen krachten voor nieuwe generatie managed detection and response

SentinelOne, een leider op het gebied van AI-security, en Smarttech247, wereldwijd leverancier van cybersecurity-oplossingen, gaan samenwerken

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

"Bedrijven investeren jaarlijks ruim 92.000 euro voor bijscholing cybersecurityteams"

In het recente onderzoek 'Het portret van de moderne informatiesecurityprofessional' deed Kaspersky onderzoek naar het wereldwijde tekort aan cybersecuritypersoneel. Zo onderzocht het de exacte redenen waarom bedrijven te weinig cybersecuritydeskundigen hebben.

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Onderzoek WatchGuard: sterke stijging evasive malware

Het gebruik van malware dat detectiemethoden probeert te omzeilen (‘evasive malware’) is het laatste kwartaal van 2023 fors gestegen. Daarnaast hebben hackers het steeds vaker voorzien op Exchange-mailservers. Het aantal ransomwarebesmettingen blijft wel verder afnemen, waarschijnlijk door diverse internationale inspanningen.