Nieuwe Amerikaanse overheidsdienst moet informatiedeling van cyberdreigingen optimaliseren

data

Een nieuwe overheidsdienst gaat zich in de Verenigde Staten specifiek richten op digitale dreigingen. De dienst wordt tussen andere overheidsdiensten waaronder inlichtingendiensten geplaatst en moet gaan zorgen dat informatie optimaal wordt gedeeld. Dit moet helpen cyberdreigingen eerder te identificeren.

De nieuwe dienst heet het Cyber Threat Intelligence Integration Center (CTIIC). De overheidsdienst krijgt de beschikking over 50 medewerkers en een jaarlijks budget van 35 miljoen dollar. The Washington Post meldt dat het CTIIC is gebaseerd op het model van het National Counterterrorism Center, een overheidsdienst die werd gelanceerd na de aanslagen op 9/11. Onderzoekers concludeerden na de aanslagen op het World Trade Center dat de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden als overheidsdiensten informatie beter hadden uitgewisseld. Het National Counterterrorism Center is bedoeld om deze informatiedeling te stroomlijnen.

Het CTIIC krijgt exact dezelfde rol, maar dan op het gebied van digitale veiligheid. De VS heeft namelijk een groot aantal overheidsdiensten die over een eigen cyberunit beschikken. Denk hierbij aan het National Security Agency (NSA), de FBI en het Department of Homeland Security (DHS). Het nieuwe CTIIC moet zorgen dat al deze diensten informatie optimaal delen en voortaan gezamenlijk tot een conclusie kunnen komen bij incidenten zoals de hack van Sony Pictures.

Meer over
Lees ook
"Een succesvolle eerste editie van Cybersec Netherlands in Koninklijke Jaarbeurs"

"Een succesvolle eerste editie van Cybersec Netherlands in Koninklijke Jaarbeurs"

Op 1 en 2 november 2023 vond de eerste editie van Cybersec Netherlands plaats in Koninklijke Jaarbeurs. De vakbeurs, gewijd aan alles wat met cybersecurity te maken heeft, werd door ruim 2.100 experts, professionals en geïnteresseerden uit zowel Nederland als het buitenland bezocht.

Bedrijfs- en IT-professionals bezorgd om exploitatie generatieve AI door cybercriminelen

Bedrijfs- en IT-professionals bezorgd om exploitatie generatieve AI door cybercriminelen

ISACA, internationale marktleider in digitaal vertrouwen voor bedrijven en individuen, publiceert vandaag een nieuw onderzoek naar het gebruik, de risico’s en de impact van generatieve AI – die geschreven, visuele en ook andere media kan genereren.

WatchGuard MDR verlaagt drempel MDR-dienstverlening voor MSP’s

WatchGuard MDR verlaagt drempel MDR-dienstverlening voor MSP’s

WatchGuard Technologies introduceert WatchGuard MDR. Deze nieuwe 24/7-cybersecuritydienst is ontwikkeld om MDR toegankelijker te maken voor managed service providers (MSP's) die inspelen op de toenemende vraag van klanten naar beheerde cyberbeveiliging. Met WatchGuard MDR kunnen MSP’s hun portfolio uitbreiden en maandelijks terugkerende omzet gene1