Onderzoeker publiceert 10 miljoen inloggegevens

password-1433221-m

Een onderzoeker publiceert een databestand met 10 miljoen inloggegevens. Het gaat om accountgegevens die in de afgelopen tien jaar zijn buitgemaakt door hackers en openbaar op internet beschikbaar zijn. Met de actie wil de beveiligingsonderzoeker de ontwikkeling van cybersecurity steunen.

“Deze data is extreem waardevol voor academische- en onderzoeksdoeleinden en de verder ontwikkeling van authentificatiebeveiliging”, legt de security consultant Mark Burnett in een blogpost uit. Burnett stelt dat studenten en onderzoekers regelmatig bij hem aanzoeken voor wachtwoorddata die Burnett in zijn onderzoeken heeft verzameld. Met de gepubliceerde data wil Burnett toch dit soort data beschikbaar stellen voor onderwijs- en onderzoeksdoelstellingen. De inloggegevens zijn afkomstig van een groot aantal bronnen, die allen publiekelijk toegankelijk zijn. Alle data die Burnett publiceert is dus al langer in handen van cybercriminelen.

Domeinnamen verwijderd

Burnett benadrukt dat hij de veiligheid van gebruikers niet in gevaar wil brengen en heeft daarom zoveel mogelijk maatregelen genomen om gebruikers te beschermen. Zo heeft Burnett alle domeinnamen in de lijst verwijderd om misbruik van de inloggegevens te bemoeilijken. De onderzoeker verwacht dat het overgrote merendeel van de wachtwoorden daarnaast verouderd en inmiddels gewijzigd zijn. Desondanks benadrukt Burnett dat gebruikers op de lijst hun wachtwoord zouden moeten wijzigen.

Gebruikers die hun inloggegevens niet op de lijst aantreffen kunnen er overigens niet vanuit gaan dat deze niet zijn gestolen. Het bestand dat Burnett publiceert bevat slechts een kleine selectie van de gestolen inloggegevens die op internet te vinden zijn. Via websites als haveibeenpwned.com kunnen gebruikers controleren of hun inloggegevens op internet zijn gepubliceerd.

Lees ook

ICT-afdeling van Europarlement blokkeert nieuwe Outlook-app

Europarlementariërs moeten zo snel mogelijk de nieuwe Outlook-mailapp van hun iOS- en Android-apparaten verwijderen. De IT-afdeling van het Europees Parlement (EP) heeft de toegang van de app tot de e-mailservers van het EP geblokkeerd. Netzpolitik meldt dat Europarlementariërs een e-mail hebben ontvangen waarin de Directorate-General for Innovation and Technological Support (DG ITEC), de IT-afdeling van het Europees Parlement, de situatie uitlegt. De nieuwe Outlook-app zou ernstige tekortkomingen hebben op het gebied van beveiliging en daardoor geblokkeerd zijn. ‘Installeer de app niet’ Euro1

Hackers breken in bij sociaal netwerk Raptr

Het sociale netwerk Raptr is gekraakt. Hackers hebben gebruikersnaam, e-mailadressen, wachtwoorden en zowel voor- als achternamen weten buit te maken. Het netwerk roept gebruikers op hun wachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Raptr is een sociaal netwerk gericht op gamers. Dennis Fong, CEO van Raptr, schrijft in een blogpost: “Helaas moeten we u informeren dat gebruikersdata van Raptr onlangs zijn gestolen in een cyberaanval die vergeleken kan worden met de hack van high-profile websites en diensten als Xbox Live en Sony’s PlayStation Network.” Gehashte wachtwoorden Alle wachtwoorden die Ra1