Proofpoint: Chinese hackers richten zich op energiesector

proofpoint

Proofpoint heeft een recente campagne van TA423 (ook wel bekend als Leviathan / APT40) onderzocht. Deze groep wordt in verband gebracht met de Chinese staat. De campagne omvat een internationaal gebied, maar richt zich voornamelijk op de regio Azië-Pacific, Australische overheidsinstanties en bedrijven en landen die actief zijn in de Zuid-Chinese Zee. Proofpoint werd bijgestaan door het onderzoeksteam van PwC om een volledig beeld te geven over de aanvallen. 


Uit onderzoek van Proofpoint en PwC blijkt dat recente campagnes gericht tegen de federale overheid, de energiesector en de maakindustrie mogelijk verband houden met TA423 / Red Ladon. Proofpoint en PwC verwachten dat TA423 / Red Ladon doorgaat met het verzamelen van informatie en het uitvoeren van spionagemissies op landen in de Zuid-Chinese Zee, evenals verdere aanvallen in Australië, Europa en de Verenigde Staten. 

  • Proofpoint heeft vastgesteld dat TA423 zich richt op instanties direct betrokken bij strategische ontwikkelingsprojecten in de Zuid-Chinese Zee in de tijd van spanningen tussen China en andere landen, zoals het Kasawari Gasveld dat door Maleisië wordt ontwikkeld, en een windmolenpark in de Taiwan Strait.  
  • De meest recente campagnes gebruikten kwaadaardige e-mails die zich voordeden als Australische mediaorganisaties om de ScanBox-malware te verspreiden. Dit gaf vervolgens toegang tot overheidsinstanties, mediabedrijven en windturbine-exploitanten in de Zuid-Chinese Zee.
  • De onderzoekers hebben ook phishing-activiteiten waargenomen gericht op een Europese fabrikant die apparatuur leverde voor de Yunlin Offshore Windfarm in de Taiwan Strait, in een periode waarin de toekomst van het project onzeker was. 

"TA423 is een van de meest volhardende spelers in het cyberlandschap. Ze steunen de Chinese regering in Zuid-Chinese kwesties, waaronder de recente spanningen in Taiwan. Deze groep wil vooral weten wie er in de regio actief is en, hoewel wij het niet met volledige zekerheid kunnen zeggen, zal hun aandacht voor maritieme zaken waarschijnlijk een prioriteit blijven in landen als Maleisië, Singapore, Taiwan en Australië." aldus Sherrod DeGrippo, Vice President Threat and Research bij Proofpoint. 


Het volledige onderzoek kan hier worden teruggelezen.

Lees ook
Cloudflare en Booz Allen Hamilton leveren Rapid Incident Response voor bedrijven die worden aangevallen

Cloudflare en Booz Allen Hamilton leveren Rapid Incident Response voor bedrijven die worden aangevallen

Cloudflare heeft een samenwerking bekendgemaakt met Booz Allen Hamilton, om bedrijven die worden aangevallen te ondersteunen door snelle Under Attack as a Service (UAaaS) te bieden met 30-dagen Rapid Response DDoS Mitigation

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing: dit zijn de 10 opvallendste trends

Cyberafpersing laaide na een kleine dip in het eerste kwartaal van 2023 weer stevig op. Dat blijkt uit het Cy-Xplorer-rapport 2023 van Orange Cyberdefense. Dit zijn de 10 meest opvallende trends uit het rapport.

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

WatchGuard’s Internet Security Report onthult nieuwe social-engineeringtrends

Phishers maken in toenemende mate gebruik van browsergebaseerde social-engineeringstrategieën. Daarnaast groeit de malware dat banden heeft met natiestaten. Ook nemen de hoeveelheid zerodaymalware en de zogenaamde ‘living-off-the-land attacks’ toe. Dat concludeert WatchGuard Technologies in zijn meest recente Internet Security Report (ISR).