Proofpoint: rechtshandhaving verstoort LockBit

LockBit-takedown

Het wereldwijde rechtshandhavingsinitiatief voor het verstoren van ransomware-operaties, onder leiding van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is goed nieuws voor cyberverdedigers en organisaties die nog steeds last hebben van de gevolgen van LockBit-infecties. De inspanningen van het initiatief resulteren in het compromitteren en verstoren van een aanzienlijk deel van de infrastructuur die LockBit en hun gelieerde ondernemingen gebruiken voor het uitvoeren van encryptie- en datalekken.   

Twee personen die vermoedelijk lid waren van de LockBit groep zijn gearresteerd. Dit resulteert meestal in langere termijn verstoringen en het bekend maken van meer informatie over de werking van de criminele operatie.=. Het belangrijkste voor de huidige slachtofferorganisaties is misschien wel het feit dat de ontcijferingssleutels zijn teruggevonden en vrijgegeven door de rechtshandhaving. Dit geeft onmiddellijke verlichting voor personen die gegevens proberen te herstellen die eerder versleuteld waren door LockBit.  

Daarnaast beperkt het bevriezen van meer dan 200 cryptocurrency-rekeningen, die zijn gekoppeld aan Lock-Bit activiteiten van actoren, hen toegang tot hun geld. Dit belemmert hun activiteiten nog meer. De sancties van het Amerikaanse ministerie van Financiën kunnen invloed hebben op de beslissing van organisaties om al dan niet toekomstige ransomware-eisen te betalen.  

Het is nu nog te vroeg om de impact op het bredere landschap te zien. Het is de moeite waard om op te merken dat verstoringen van cybercriminele activiteiten, hoewel ze slachtoffers middelen verschaffen en tegenstanders aanzienlijke kosten opleggen, het probleem niet volledig uitroeien. De verstoring van het Qbot-botnet in augustus 2023 stopte bijvoorbeeld de activiteiten van de meest prominente verspreiders van deze malware (TA577) niet.  

Op dit moment zien we bij Initial Access Brokers (IAB’s), of actoren van wie de activiteit leidt tot ransomware, toenemende experimenten, flexibiliteit, creativiteit en verfijning in aanvalsketens. Dit omvat alles van verbeterde social engineering, ongebruikelijke bestandstypen, CVE-exploitatie, aaneenschakeling van scriptbestanden en nog veel meer. IAB- en ransomware-actoren spelen ook in op 0-day en n-day kwetsbaarheden, ontwikkelen nieuwe en agressieve social engineering-technieken en gebruiken openbaar beschikbare hack-tools voor het krijgen van toegang tot organisaties.   

Iedere significante verstoring van grootschalige cybercriminele activiteiten is iets om te vieren. Maar, de strijd tegen cybercriminaliteit die miljoenen dollars per jaar kost, gaat door.

 

Selena Larson, Senior Threat Intelligence Analyst Proofpoint 

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.