Slechts 10% van de security professionals is een vrouw

Vrouwen zijn in de IT-beveiliging zwaar ondervertegenwoordigd. Slechts 10% van de security professionals is een vrouw. In de governance risk compliance (GRC) sector domineren vrouwen juist.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Frost & Sullivan in opdracht van het Information System Security Certification Consortium (ISC)² en consultingbureau Booz Allen Hamilton. Vrouwen die actief zijn in IT-beveiliging richten zich veel vaker op GRC dan mannen. Eén op de vijf vrouwen noemt GRC haar belangrijkste functionele verantwoordelijkheid ten opzichte van één op de acht mannen in vergelijkbare functies.

Vrouwen verdienen minder

Ondanks dat vrouwen beter zijn vertegenwoordigd in GRC blijken zij hiermee wel 4,7% minder te verdienen dan mannen. (ISC)² wijst er hierbij op dat vrouwen minder waarde lijken te hechten aan financiële beloning dan mannen. Waar mannen vooral naar hun salaris kijken, letten vrouwen juist meer op andere beloningen waaronder flexibele werktijden. Vrouwen in de IT-beveiliging blijken over het algemeen hoger opgeleid te zijn dan mannen. 58% van de vrouwen in de sector heeft een master of doctoraat, ten opzichte van 47% van de mannen.

“Indien we geen maatregelen treffen heeft de informatiebeveiligingssector in 2020 naar verwachting te kampen met een tekort aan 1,5 miljoen professionals”, zegt (ISC)² CEO David Shearer. “Het oog hierop is het frustrerend dat niet meer vrouwen actief zijn in onze sector. Slechts 10% van informatiebeveiligingsprofessionals zijn een vrouw en dat moet verbeteren. Door samenwerking, onderzoek en partnerships zet (ISC)² zich in ondervertegenwoordigde minderheden, waaronder vrouwen, te ondersteunen in de industrie die over vaardigheden en kennis beschikken die noodzakelijk zijn voor de toekomst van deze sector.”

 
Meer over
Lees ook
Helft van bedrijven in kritieke sectoren is doelwit van cybercriminelen

Helft van bedrijven in kritieke sectoren is doelwit van cybercriminelen

Aanvallen op de kritieke infrastructuur van een land zijn niet zonder gevaar. Onder kritieke infrastructuur valt onder andere de energiesector, watervoorzieningen en financiële sector. Meer dan de helft van alle bedrijven die met kritieke infrastructuur te maken hebben melden te zijn aangevallen door cybercriminelen. Dit blijkt uit onderzoek van1

BSA-onderzoek Europese cyber security-wetgeving: lidstaten wisselend voorbereid

Niet elke EU-lidstaat is even goed voorbereid als het gaat om cyber security. Dat blijkt uit een onderzoek van BSA | The Software Alliance, dat voor het eerst Europese wet- en regelgeving op het gebied van cyber security analyseerde. De BSA | The Software Alliance toetste de nationale wet- en regelgeving in alle 28 EU-lidstaten aan de hand van 25 criteria die als essentieel worden beschouwd voor effectieve bescherming van cyber security. Doel van dit onderzoek was de EU-landen een mogelijkheid te bieden om hun eigen policy’s af te zetten tegen key metrics. Daarnaast zet BSA hiermee een stap v1