Social engineeringtechniek ClickFix overspoelt dreigingslandschap
Onderzoekers van cybersecuritybedrijf Proofpoint delen nieuwe inzichten rondom een unieke social engineeringtechniek: ClickFix. De methode zet gebruikers aan tot het uitvoeren van schadelijke PowerShell-commando's. Slachtoffers infecteren zichzelf ongewild doordat zij ClickFix uitvoeren via misleidende error-meldingen, waardoor de beveiliging wordt omzeild.
Het is niet de eerste keer dat de onderzoekers van het bedrijf ClickFix zien. Zij namen eerder dit jaar de social engineeringtechniek waar. Zo zagen ze de access broker TA571 en een valse website update die bekend staat als ClearFake. Deze wordt nu gebruikt door een groter aantal dreigingsactoren.
Verder blijkt uit het onderzoek dat:
- ClickFix speelt in op het verlangen van gebruikers om problemen op te lossen. Hierbij presenteert het oplossingen die eenvoudig lijken, maar uiteindelijk leiden tot het uitvoeren van malware.
- Dreigingsactoren doen zich voor als reguliere software, zoals Microsoft Word en Google Chrome. Daarnaast doen zij branche specifieke software na zoals in de transport- en logistieksector. ClickFix wordt afgeleverd via verschillende kanalen, zoals gecompromitteerde websites, schadelijke documenten, HTML-bijlagen en URL’s.
- Een toenemende dreiging is het gebruik van valse CAPTCHA-controles, waarbij men moet verifiëren dat het een mens is. Oplichters gebruiken hierbij de open sourcetoolkit reCAPTCHA Phish.
- ClickFix-campagnes leveren verschillende soorten malware, waaronder AsyncRAT, Danabot, DarkGate, Lumma Stealer, NetSupport, Brute Ratel C4, Latrodectus en XWorm.
- Ondanks de voornamelijk financiële motieven van ClickFix, is het ook betrokken bij vermoedelijke spionagecampagnes. Onderzoekers vermoeden dat ClickFix betrokken was bij spionagecampagnes op overheidsinstanties in Oekraïne. Eén campagne beïnvloedde zelfs minstens 300 wereldwijde organisaties.
ClickFix vertegenwoordigt een stijgende en effectieve social engineeringtactiek. Nu traditionele aanvalsvectoren minder effectief worden, vertrouwen dreigingsactoren steeds meer op het manipuleren van menselijk gedrag. Organisaties doen er verstandig aan om hun mensen te trainen in het herkennen en vermijden van deze technieken.
Lees voor meer informatie het volledige onderzoek hier.
Meer over
Lees ook
Cybercriminelen veroorzaken stroomstoringen in Oekraïne
De stroomstoringen in Oekraïne van december vorig jaar zijn het directe gevolg van cyberspionage. De digitale spionnen gebruikten speciale malware die industriële systemen kan saboteren.Op 23 december vorig jaar werden ongeveer 700.000 mensen in de Ivano-Frankivsk-regio in Oekraïne getroffen door een stroomstoring van enkele uren. Volgens onderzoe1
Cybercriminelen kiezen weer steeds vaker voor macromalware
In het derde kwartaal van 2015 is iets minder malware ontdekt dan in voorgaande kwartalen. Een nieuwe, inmiddels wat vergeten cyberdreiging, maakt echter een comeback: micromalware. Het aantal waargenomen nieuwe macromalware-varianten is in een jaar tijd gegroeid naar het hoogste niveau sinds 2009. Dit blijkt uit het McAfee Labs Threats Report: No1
ESET, Interpol, Europol en de FBI ontmantelen grootschalig 'Dorkbot'-botnetmalware
Beveiligingsbedrijf ESET heeft samen met de FBI, Interpol en Europol het Dorkbot botnet tijdens een wereldwijde operatie verstoord. Dit botnet steelt onder andere social media wachtwoorden en voert DDoS-aanvallen uit. ESET deelde technische analyses en statistische informatie over de malware met de FBI, Interpol en Europol. Ook spoorde het bedrijf1