Wibu-Systems sluit zich aan bij Industrieel Internet Consortium

Wibu-Systems treedt toe tot het Industriële Internet Consortium (IIC). Deze vanuit de Verenigde Staten opererende organisatie tracht op internationaal niveau partijen te bundelen die werken aan een veilige internetinfrastructuur voor industriële toepassingen.

IIC streeft naar een eenduidig model voor de inrichting, compatibiliteit en open standaarden van specifieke netwerken, gebruikt door industriële bedrijven. Dit blijkt niet onbelangrijk, aangezien bestuursvoorzitters van grote, mondiaal opererende ondernemingen volgens de Global CEO Outlook 2015 van KPMG te weinig aandacht besteden aan de bedreigingen van internetcriminaliteit. Wibu-Systems wijst erop dat meer aandacht voor de afscherming tegen ongeoorloofd gebruik van de softwarecode achter de diverse applicaties noodzakelijk is voor de snelle acceptatie van Internet of Things (IOT).

Malafide activiteiten

Binnen industriële omgeving kunnen activiteiten van cybercriminelen tot allerlei problemen leiden. Denk hierbij aan het opzettelijk verstoren van vitale bedrijfsprocessen of de diefstal van intellectueel eigendom (kennis van productieprocessen en ontwerpspecificaties). Een onderzoek van VMDA, de belangenvereniging van Duitse machinebouwers, toont aan dat er in 2012 voor 7,9 miljard euro aan orders was misgelopen omdat concurrenten machines met dezelfde functionaliteit tegen lagere prijzen op de markt brachten. Bij 9 van de 10 machinebouwers was er sprake van softwarepiraterij, terwijl in totaal 48 procent van de VMDA-leden complete machines gereproduceerd zagen worden door buitenlandse concurrenten.

De ontwikkeling en het beheer van software legt in toenemende mate beslag op de investeringen binnen de industrie, zowel binnen de afzonderlijke productiemachines als voor de besturingsystemen van de totale fabrieksautomatisering. Zo is alleen al de ’automotive’ industrie verantwoordelijk voor 90% van alle door elektronica en software gedreven innovaties. Met de hoge verwachtingen omtrent automatisch bestuurde voertuigen noemt Wibu-Systems het heel aannemelijk dat de door software geleverde meerwaarde binnen enkele jaren stijgt tot ver boven de 40%.

Andere samenwerkingsverbanden

Wibu-Systems is ook actief in verschillende samenwerkingsverbanden voor de beveiliging van digitale informatie en systemen. Zo maakt Wibu-Systems deel van het consortium onder leiding van Deutsche Telekom, dat via standaard koppelingen een panklare oplossing voor de beveiliging van Industrie 4.0 toepassingen levert. Daarnaast neemt Wibu-Systems deel aan initiatieven van BITKOM en VDMA in Duitsland en het NEN Industrieel Platform Cyber Security in Nederland.

Lees ook
Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Wintervakantie in coronatijd: Kinderen zochten online vooral naar Minecraft, DIY en Donald Trump

Nieuw onderzoek van Kaspersky Safe Kids laat zien waar kinderen tijdens de wintervakantie 2020-2021 wereldwijd het meest in geïnteresseerd waren. Ondanks hun ‘kleinere wereld’, als gevolg van de sociale beperkingen, genoten kinderen voornamelijk van YouTube (21%) en games (15%), waarbij Minecraft het populairst was.

Gartner: ‘Investeringen in IoT security lopen dit jaar op tot 1,2 miljard euro’

Gartner: ‘Investeringen in IoT security lopen dit jaar op tot 1,2 miljard euro’

Bijna 20% van de bedrijven is in de afgelopen drie jaar geconfronteerd met tenminste één Internet of Things (IoT) gebaseerde cyberaanval. Om zich te wapenen tegen dergelijke aanvallen investeren bedrijven dit jaar 1,5 miljard dollar (1,2 miljard euro) in IoT security. Dit is 28% meer dan in 2017, toen 1,2 miljard dollar (976 miljoen euro) werd geï1

Fors meer ransomware infecties in 2017

Fors meer ransomware infecties in 2017

Het aantal gedetecteerde ransomware infecties is in het afgelopen jaar fors toegenomen. Onder bedrijven is het aantal gedetecteerde infecties met 90% toegenomen, terwijl de stijging bij consumenten zelfs 93% bedraagt. Dit blijkt uit het 2017 State of Malware rapport van beveiligingsbedrijf Malwarebytes. De stijging is voornamelijk te danken aan e1