370.000 Zerocoins gestolen door typefout in broncode

370.000 Zerocoins zijn buitgemaakt door een aanvaller. De digitale valuta is omgerekend zo’n 410.000 euro waard.

Dit heeft het team achter de Zerocoin bekend gemaakt. De diefstal kon plaats vinden door een simpele spelfout, waarbij per ongeluk één extra karakters is toegevoegd aan de broncode. Deze fout stelde de aanvaller in staat zelf Zerocoins te genereren. Via deze methode wist de aanvaller in een periode van enkele weken 370.000 Zerocoins aan te maken.

Wekenlang niet opgemerkt

Opvallend is dat de aanvaller wekenlang Zerocoins heeft kunnen aanmaken zonder dat dit door het team achter Zerocoins is opgemerkt. Het team noemt de aanvaller dan ook ‘zeer geavanceerd’ en stelt dat deze veel maatregelen heeft genomen om zijn digitale sporen te verbergen. Zo heeft de aanvaller een groot aantal nieuwe accounts aangemaakt bij cryptocurrency exchanges en transacties over deze accounts gespreid om geen alarmbellen te laten afgaan.

Het team achter Zerocoin benadrukt dat de aanval mogelijk is geweest door een fout in de broncode, en niet in de cryptografie die wordt gehanteerd. Ook is de anonimiteit van Zerocoin gebruikers volgens het team niet in gevaar. Het team heeft al bekend gemaakt ondanks de aanval geen Zerocoins ongeldig te zullen maken en op korte termijn met een nieuwe update te komen.

Meer over
Lees ook
Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoek Proofpoint: TA571 levert IcedID Forked Loader

Onderzoekers van Proofpoint ontdekten dat TA571 de Forked-variant van IcedID levert in twee campagnes. Dit vond plaats op 11 en 18 oktober 2023. Beide campagnes bevatten meer dan 6.000 berichten die allemaal een impact hadden op meer dan 1.200 klanten in verschillende sectoren verspreid over heel de wereld.

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Zowel cybercriminelen als –verdedigers gebruiken AI

Nieuwe ISACA-gids ondersteunt bedrijven bij het managen van generatieve AI-risico’s

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Is de cybercrimineel van de toekomst een robot?

Hoewel de eerste door AI gegenereerde cyberaanval nog officieel gedocumenteerd moet worden, zal kunstmatige intelligentie naar verwachting ook in security zijn impact gaan hebben. Sterker nog, AI wordt nu al door cybercriminelen ingezet en bijvoorbeeld gebruikt om phishingmails bij te slijpen. En nieuwe bedreigingen komen door AI waarschijnlijk no1