Beveiligingsonderzoeker vindt killswitch voor verspreiding WanaCrypt0r 2.0

Een beveiligingsonderzoeker is erin geslaagd de verspreiding van de ransomware WanaCrypt0r 2.0 te stoppen. Dit deed de onderzoeker door een domeinnaam te registreren die als killswitch bleek te functioneren.

Beveiligingsonderzoeker MalwareTech meldt op Twitter een ongeregistreerde domeinnaam te hebben geregistreerd die voorkwam in de code van WanaCrypt0r 2.0. Deze bleek te functioneren als killswitch voor de verspreiding van WanaCrypt0r 2.0, iets waarvan de onderzoeker toegeeft dat hij zich niet bewust was op het moment van registratie.

https://twitter.com/MalwareTechBlog/status/863187104716685312

Tienduizenden systemen geïnfecteerd

De verspreiding van WanaCrypt0r 2.0 is hierdoor gestopt. Deze ransomware verspreidde zich op vrijdag 12 mei zeer snel naar tienduizenden systemen wereldwijd. Onder andere systemen van de Britse NHS, verschillende Spaanse bedrijven waaronder Telefonica, de Russische mobiele provider Megafon, het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken en de Duitse spoorwegen werden getroffen.

De ransomware verspreidde zich via een SMB-kwetsbaarheid in Windows. Hiervoor is in maart door Microsoft patch MS17-010 uitgebracht, maar deze is door lang niet alle bedrijven en organisaties geïnstalleerd.

Niet permanent uitgeschakeld

MalwareTech waarschuwt dat de ransomware waarschijnlijk niet permanent is uitgeschakeld. De aanvallers kunnen de code eenvoudig wijzigen om de killswitch te verwijderen en de ransomware vervolgens opnieuw verspreiden. Het blijft dan ook van groot belang Windows systemen te voorzien van MS17-010 om te voorkomen dat zij besmet kunnen worden met de ransomware.

Microsoft heeft daarnaast een beveiligingsupdate uitgebracht om de kwetsbaarheid ook op verouderde en niet langer ondersteunde besturingssystemen te verhelpen. Het gaat om patch KB4015298, die beschikbaar is voor Windows XP, Windows XP Embedded, Windows Server 2003 en Windows Server 2008.

Lees ook

Facebook lanceert platform om informatie over cybercrime uit te wisselen

Facebook wil bedrijven helpen cyberaanvallen effectiever en efficiënter aan te pakken door een platform op te zetten voor het delen van informatie over cybermisdaad. Bedrijven kunnen allerlei data over cyberaanvallen waarmee zij zijn geconfronteerd delen met andere bedrijven, die deze data kunnen inzetten om cyberaanvallen eerder op te sporen en beter aan te kunnen pakken. Het nieuwe platform heet ThreatExchange. Bedrijven die doelwit worden van cybercriminelen, kunnen data die zij over de aanval verzamelen op het platform delen met andere bedrijven. Denk hierbij aan malafide URL’s die worden1

‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

‘Veel cybercriminelen beginnen met digitale diefstallen in games’

Hoe ontstaan eigenlijk cybercriminelen? Cybercriminelen die zich bezig houden met serieuze cybercriminaliteit blijken in de praktijk vaak te zijn begonnen bij kleinschalige digitale diefstallen in met name online games. Vanaf deze relatief onschuldige misdaden groeien de aanvallers door tot volleerde cybercriminelen, die veel schade kunnen veroorz1

Hackers stelen medische gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen

Hackers stelen medische gegevens van tientallen miljoenen Amerikanen

Opnieuw hebben hackers een enorme hoeveelheid persoonlijke informatie weten te stelen. Cybercriminelen hebben ingebroken bij Anthem, de op één na grootste medische verzekeraar van de Verenigde Staten. Hier hebben zij klantgegevens van tientallen miljoenen Amerikanen weten buit te maken. Anthem meldt de cyberaanval zelf in een verklaring. Hackers z1