Facebook lanceert platform om informatie over cybercrime uit te wisselen

Facebook wil bedrijven helpen cyberaanvallen effectiever en efficiënter aan te pakken door een platform op te zetten voor het delen van informatie over cybermisdaad. Bedrijven kunnen allerlei data over cyberaanvallen waarmee zij zijn geconfronteerd delen met andere bedrijven, die deze data kunnen inzetten om cyberaanvallen eerder op te sporen en beter aan te kunnen pakken.

Het nieuwe platform heet ThreatExchange. Bedrijven die doelwit worden van cybercriminelen, kunnen data die zij over de aanval verzamelen op het platform delen met andere bedrijven. Denk hierbij aan malafide URL’s die worden gebruikt, malware die is aangetroffen of analytische data over de cybercriminelen of -aanval.

Gecoördineerde cyberaanvallen tegen bedrijven

Facebook richt met dit platform zijn pijlen voornamelijk op gecoördineerde cyberaanvallen waarbij cybercriminelen in één aanval meerdere bedrijven aanvallen. Door data te delen kunnen bedrijven gezamenlijk een front vormen tegen dit soort aanvallen, wordt voorkomen dat bedrijven tijd investeren in het analyseren van bijvoorbeeld hetzelfde stukje malware en kunnen de cyberaanvallen hopelijk sneller worden afgeslagen.

Mark Hammel, manager van de threat infrastructuur van Facebook, legt in een blogpost uit dat de aangeleverde data door technologie van Facebook worden geanalyseerd. Deze technologie gaat op zoek naar verbanden in de verzamelde data, wat moet helpen toekomstige cyberaanvallen te voorkomen.

 
Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.